Andalúzia

Gibraltárral és Portugáliával is határos tartomány a Sierra Nevada több ezer méteres csúcsaitól egészen a Costa del Sol homokos tengerpartjáig terjed. Andalúzia  - mint tájegység- világszerte gyönyörű városairól, mecsetjeiről, a bikaviadalokról híresek.  Kevés színesebb és vonzóbb ország van Európában, mint Spanyolország eme tája. Az Ibériai-félsziget nagyobbik államában mindenki megtalálja azt, amiért életében legalább egyszer el kell ide látogatnia. Legendás építészeti remekek, híres múzeumok, csodálatos tengerpartok sokasága.

 

 

 

 Magyarországról fapados légitársaság is rendszeresen indít közvetlen járatokat Malagára, a  menetidő nem túl rövid, nagyjából három és fél órás.  Ezután  érdemes előre összeállítani egy látnivaló tervet is a túrázáshoz, hogy mit szeretnénk biztosan megtekinteni. Ellenkező esetben a bőség zavarában kimaradhat  néhány pompás épület vagy impozáns látvány. Az autóbérlés elengedhetetlen, mert a tömegközlekedés nagyon macerás. A kirándulásokhoz, Mijas, Ronda, Granada, Marbella kocsival a legkönnyebb eljutni. A malagai repülőtéren érdemes felvenni és leadni a járművet.

 

 

 

 

 

 

MALAGA:  Afrika északi partjaitól 130 km-re fekszik,  6. legnagyobb Spanyol  város egyik legszebb kikötőváros, mely méltán vált az egyik legnépszerűbb  spanyolországi nyaralóhellyé. Különösen emlékezetes élményt nyújt azon látogatók számára, akik a napozás és fürdőzés mellett szívesen elmerülnének a helyi nevezetességek tengerében is.   Itt ugyanis a gyönyörű tengerpart és impozáns szálláslehetőségek mellett számtalan látványosság várja a turistákat, melyek közül szinte mindet érdemes megtekinteni, ezért ajánlatos a nyaralás idejét kissé elnyújtani 10-14 napra, ha lehetséges.

 

TORREMOLINOS a Costa del Sol egyik legnagyobb üdülőhelye. Számos kávézóval, étteremmel, üzlettel várja a nyaralókat. Korábban pörgős éjszakai élet, több klub volt itt, de az utóbbi években ez teljesen megváltozott. A klubok bezártak, és már inkább pont hogy idősebbeknek és családoknak megfelelő csendesebb és viszonylag olcsóbb hely lett belőle. Torremolinosban rengeteg homokos strandon lehet napozni.

 

BENALMADENA

Hatalmas építkezési hullámok eredményeképpen ma már a Costa del Sol egyik legnagyobb települése. Van egy domboldali kis falu jellegű része, a Pueblo, egy Arroyo de la Miel része tele ott élő britekkel és a parti sík területekre jönnek az alkalmi nyaralók. Bőven vannak turista attrakciók, mint pl. a sealife, a kaszinó és a Tivoli World. Jó kis program Benalamdena-nál drótkötélvasúttal (teleferico) felmenni az ottani 600 méter magas hegyre. Benalmádena-t ajánljuk gyermekkel utazó családoknak. A település és környéke nagyon fejlett turisztikai infrastruktúrával rendelkezik. 

 

                          

ESTEPONA

A turizmus térhódítása ellenére Esteponáról elmondható, hogy még megtartotta természetes báját. 21 km-es partvonalán két kék zászlós strand is található. Sok tapas-bárja, fehér házai, virágos erkélyei, szűk utcái, és csodálatos terei igen népszerű turistacélponttá teszik, de itt nincs tömeg. Nem éjszakai életéről, vagy különleges szép tengerpartjáról ismert, inkább az ínyencek kedvenc helye: a helyi spanyol konyhától, sok mediterrán ételig (pl. olasz, francia), itt minden fogyasztható. Látnivalók, programlehetőségek tekintetében ugyanakkor Estepona nem nyújt sokat. Érdekes kirándulás lehet innen Gibraltár, amely Esteponától 40 perc autózásra található, és ahol vámmentes vásárlás lehetséges, valamint több más nevezetességet (pl. barlangokat) tartogat. 

 

 

 

NERJA egy csendes, békés, gyönyörű, autentikus, tradicionális, romlatlan, "igazi spanyol" kisváros a Sierra Almijara hegy lábánál. Itt nincsenek hatalmas szállodák, melyek elrontják a tájat. A városnak régi története, és több ősi látványossága van. Egyik ilyen a Nerjai cseppkőbarlang. A barlangban 1959-ben felfedezett őskori festmények ma Spanyolország egyik leglátogatottabb nevezetességének számítanak. A barlangrendszer egyik barlangjában koncerteket is hallgathatunk. Ezen kívül, többek között, római emlékeket is találhatunk a városban. Nerja tengerpartja is gyönyörű: csodás öblöket fedezhetünk fel a sziklák mögött. A híres Burriana strandon, amely az egyik kékzászlós tengerpartnak számít, több vízisportot is kipróbálhatunk. Ráadásul, sok más costa del soli üdülőhelytől eltérően, itt tömeg sincs a strandon.

 

 

 

 

 

 

 

 

Összefoglalva tehát a COSTA DEL SOL Andalúzia négy partszakasza közül a legismertebb. Neve napos partot jelent, ami utal arra, hogy egy évben 320 napon biztosan süt a nap. 230 km-es partvonalát szinte mindenhol hotelek, strandok övezik.  Az ötvenes években indult a Costa del Sol diadalmenete, amikor olyan hírességek kezdték látogatni, mint Marlon Brando, Frank Sinatra vagy Brigitte Bardot. A világ felfigyelt a csodás nyaralóhelyekre, azóta is töretlen a népszerűsége. Costa del Sol-t ma már Európa Kaliforniája, sőt Floridájaként emlegetik a lenyűgöző fekvése és páratlan klímája miatt.

 

 

 

Top 10 látnivaló Andalúziában

• Granada: Alhambra – a mór palotaegyüttes az UNESCO-világörökség része.

• Sevilla: La Giralda – a hatalmas mór torony a város egyik legmonumentálisabb nevezetessége.

• Sevilla: Maria Luisa Park – az elegáns parkból a közeli vízesés robaja is hallatszik.

• Córdoba: Alcázar palotaerőd.

• Nerja: cseppkőbarlang.

• A Sierra Nevada hegység hófödte csúcsai.

• Cabo de Gata: Európa legnagyobb vulkanikus területe, ahol különleges alakzatok, vulkánkőzetek emelkednek ki a tengerből.

• Grazalema: a talpig fehérbe öltözött város a Cadizi-hegyen.

• Ronda: Puente Nuevo híd.

• A Gibraltári-szoros: az Atlanti-óceánt és a Földközi-tengert összekötő kapu a világóceán egyik legforgalmasabb pontja, híres delfinmegfigyelő hely, legismertebb látványossága a sziklán élő majompopulációja.