Dominika hasznos

A Karib-tenger egyik legszebb szigetét Kolombusz Kristóf fedezte fel több mint 500 éve. Kuba után Dominika a második legnagyobb sziget a Nagy-Antillákon. A sziget kétharmad részét a Dominikai Köztársaság, nyugati részét Haiti foglalja el. Az igazi trópusi paradicsomot hófehér homok és karcsú pálmafák övezik, klímája egész évben ideális az ott tartózkodásra.

Országnév: Dominikai Köztársaság

Népesség: 7 313 000 fő

Kiterjedés: 48 422 km2

Főváros: Santo Domingo

Lakosság: mulatt (73%), európai (16%), néger (11%).

Hivatalos nyelv: spanyol, de angolul mindenhol beszélnek.

Vallás: római katolikus

Időeltolódás: -5 óra

Pénznem: peso. 1 DOP = 100 centavo. A külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott. A helyi pénz be- és kivitele tilos.

Vízum: vízum nem szükséges. Az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Belépési illeték: Az országba való megérkezéskor 10 USD illeték fizetendő.

Egészségügyi előírások: kötelező védőoltás nincs. Csak palackozott víz fogyasztása ajánlott.

Időjárás: trópusi. Esős évszak júniustól november végéig.

Öltözködés

Szinte egész évben a könnyű, szellős viselet ajánlott. A téli esték (novembertől februárig) hűvösebbek, így melegebb holmit ill. átmeneti ruházatot ajánlunk. Sok szálloda megkívánja vacsoránál az alkalomhoz illő öltözködést (hosszú nadrág, takart vállak).

Közlekedés

A nagyobb turisztikai célpontok között menetrend szerinti busszal közlekedhetnek. Taxi esetén érdemes a viteldíjat az utazás megkezdése előtt a sofőrrel egyeztetni. A nemzetközi autóbérlő cégek természetesen képviseltetik magukat. Bérléshez használatos hitelkártya és nemzetközi jogosítvány szükséges és feltétlenül érdemes teljes körű casco biztosítást kötni.

Történelem

A Dominikai Köztársaság területe 2000 évvel ezelőtt még az Arawak-indiánok birodalma volt. Az indiánok kenukkal érkeztek a karib-tengeri szigetre, ahol békés települést találtak. 1492. december 5-én Kolumbusz Kristóf kötött ki a szigeten, és India helyett - melynek felfedezésére indult - a karib-tengeri szigetre jutott el. Az újonnan felfedezett ország a "Santa Maria" nevet kapta. Az itt található hegyes vidék miatt, a spanyolok szinte otthon érezték magukat és ezért "Espanola" névre keresztelték a területet, amely később az angol nyelv befolyása miatt "Hispaniola" lett. Történelmi jelentősége mellett a karib szigetvilágban fekvő országot évek óta számos turista keresi fel, hogy élvezze a kristálytiszta tengert és a ragyogó napsütést a kókuszpálmák árnyékában.

Elektromosság: 110 V. Adapter szükséges.

A Dominikai Köztársaságba turistaként utazó magyar állampolgároknak nem kell vízumot kiváltaniuk, viszont belépéskor szükségük lesz egy turista kártyára. A 10 USD értékű kártyával 60 napig lehet az országban tartózkodni; ez beszerezhető utazás előtt a Dominikai Köztársaság nagykövetségén, de érkezéskor a reptéren is kiváltható. Az útlevelünknek az ország elhagyásától számított 3 hónapig kell még érvényesnek lennie.


Egészség

Külön a Dominikai Köztársaságba való utazáshoz nincs szükség semmilyen védőoltásra! Nem árt azonban az utazás előtt tájékozódni az aktuális járványhelyzetről. A sárgaláz ismeretlen az országban, de maláriás esetek akadnak, igaz nem a nyaralós övezetekben, és nem a fővárosban, Santo Domingoban, hanem a turisták által kevésbé frekventált, eldugottabb vidékeken. A hepatitis vírus veszélyét azonban figyelembe kell venni. (A teljes oltási sora hepatitis B esetében egész életre szóló védettséget biztosít, míg a hepatitis A 25 éves időtartamra nyújt védettséget.)

Nagy felelőtlenség biztosítás Dominikára utazni. Nagyon drága mulatság helyben megbetegedni, vagy baleseti sérüléseket gyógyítani. Rendesen rámennek arra, hogy jó sok pénzt bevasaljanak a külföldi betegen. Szóval legalább a biztosítással minimalizálni kell ezt a problémát. Szegény országról van szó, de azért a kórházak felszereltsége nem rossz és jól képzettek az orvosok is. Gyógyszertárak vannak a turista övezetekben is, és beszerezhetők a közkeletűbb jellegű gyógyszerek.

Hasznos információ, hogy Dominikán csapvizet nem szabad inni! Mindenhol kaphatók palackos ivóvizek. Csak akkor igyanak jégkockát tartalmazó italt, ha biztosak abban, hogy nem csapvízből fagyasztották. A szállodákban ilyen tekintetben nincs rizikó. A nagy hőség miatt vigyázni kell arra, hogy ne száradjunk ki, azaz naponta minimum 2-3 liter folyadékot (na nem csak alkoholt!) érdemes innunk.

Az érkezést követően az időeltolódásból származó fáradtságot (biológiai óránk zűrzavara) bizony el kell viselni 2-3 napon keresztül. Tanácsos kellő akaraterővel ébren maradni, amikor ott még csak 7 óra van, de a szervezetünk már éjfélt érez. Mindenképpen jobb nem halasztgatni az átállást.

A szigeten vannak mérges pókok, de nagyon ritkák, és csekély az esély, hogy a turista számára komoly veszélyt jelentsen. A kígyókat módszeresen kiirtották a helyi lakosok. Az emberekre veszélyes állatok nincsenek, eltekintve a szállodákban bunkón viselkedő néhány észak-amerikai vagy orosz vendégtől, de ezek kevésbé testi, inkább lelki kárt okozó fajták.
Mit vigyünk?

Gyógyszereket otthonról hasznos vinni, mert helyben nagyon drágák. A hőség, a magas páratartalom okozta izzadás miatt érdemes annyi trikót vinni, hogy naponta többszöri váltásra is elegendő legyen. Vigyünk magunkkal szúnyogirtó szereket. Vigyünk fejfedőt és magas faktorszámú napvédőkrémet, mert nagyon erősen süt arrafelé a nap sugara. Tanácsoljuk, hogy 30-40 faktorszámú naptejből vigyünk annyit, hogy napi vagy kétnapi egy flakon elhasználása is reális. Márpedig kint 25-30 dolcsiba is bekerülhet egy importált, magas faktorszámú naptej.

A szobába látogató rovarokkal kibabráló szerek, porok is jól jöhetnek, bár e téren erről a jobb hotelekben a helyi hadviselés eszköztárával találnak megoldást. Kint 110 voltos az elektromos áram (60 Hz). A hotelekben a konnektorok lehetnek kétfélék: vagy amerikai jellegűek (lapos villájú dugósak) vagy az Európában megszokottak (kerek villájú dugósak). A magasabb kategóriájú hotelekben többnyire van 220 voltos konnektor is. Adaptert érdemes vinni, mert nem biztos, hogy a szállodai recepciónak éppen van szabad darabja.

    "Ajánlatos sok sok klf faktorszámú naptej,és utáni testápoló.rovarírtó (ezeken az égövökön mindenütt jelen van a csótány,moszkitó és a pókok). Okostelefonra feltöltött offline módon is használható nyelvfordító program minimum angol,-és ha lehet a helyi nyelvvel. Gyógyszerek általános fájd.-lázcsillapító,és speciáli s pl lumbágó,visszér szív stb.védelemre. Kispárna a "függők"-nek, utazáshoz (fiataloknak is) rugalmas harisnya a visszérbetegségben szenvedőknek, de a lábdagadástól is véd a hosszú út alatt. Merülőforraló és 3in1 kávé a meglepetések elkerülésére. Fontos tájékozódni a hálózati csatlakozás lehetőségéről előre,mert ahány ország,annyi féle dugalj. Ruhaneműből soha nem tudok elég keveset vinni,csak praktikus,kényelmes viseletet szabad vinni! A monszun tud meglepetést okozni, ezért egy nagy nylonzsák vagy esőkabát legyen veled.
    Telefontöltő ne maradjon itthon. Ja, és még: az érzékenyek ne felejtsék itthon a füldugót (gyógyszertár , kb 100 ft), mert a fülben pangó tengervíz gyulladást okozhat; valamint búvárkodáshoz minimum úszószemüveg!" (B. L., 2016)

Pénzváltás

Teljesen felesleges itthon időt tölteni azzal, hogy megpróbáljunk dominikai peso-t (DOP) beszerezni. A pénzük nem konvertibilis és már csak ezért sem szerezhető be Európában. Sőt! Hivatalosan nem lehet dominikai peso-t sem bevinni az országba, sem kivinni onnan. A legkisebb papírcímlet 10-es, a legnagyobb 2000-es. Általános vélemény a magyarnak (is) leginkább amerikai dollárt érdemes vinni, mert ahhoz jobban hozzá vannak szokva az euróhoz képest. Ügyeljünk arra, hogy az utazás végén ne maradjon túl sok helyi pénz, mert a repülőtéren a visszaváltásánál az érték akár 30 százalékát is elveszíthetjük!

Dominikán pénzt tudunk váltani a hotelekben, a bankokban és a Western Union irodáiban. A Western Union irodáiban előnyösebb nekünk a kurzus, mint a bankban, a hotelekben pedig még hátrányosabb a váltás. A legjobb kurzust a legális kis pénzváltók biztosíthatják nekünk. Semmiképpen se váltsunk pénzt az utcán illegális alakoknál, mert könnyen pórul járhatunk! A Puerto Plata-i repülőtéren az érkezési nagyteremben lehet pénzt váltani, de nem túl jó a kurzus, ezért legfeljebb valami kisebb összeget érdemes ott átváltani.

Amúgy helyi pénzre csak a hotelen kívül lehet szükségünk, a hotelen belül legfeljebb a borravalózásnál, de ott inkább szokás egy dolcsisokat adni. A dominikai kereskedők minden további nélkül elfogadnak dollárban történő fizetést, de az már nem automatikus, hogy dollárban is adnak vissza. Érdemes felfegyverkeznünk 5, 10- 20 dolláros bankókkal, mert még a hotelek üzleteiben is előfordul, hogy nem hajlandó dollárban visszaadni. Adnak helyi pénzt, és némelyik elárusító arra vár, hogy az is nála maradhasson. Sokak szerint lehet valamit spórolni azzal, ha pesoval fizetünk, mert picit kevésbé tudják az embert átvágni.

Közlekedés

Érkezéskor a repülőtéren kint az utcarészen számítani kell arra, hogy a turistákat megrohanják a bőröndcipelésért küzdő emberek. Na nem udvariassági gesztusról van szó, a sok szegény hajt a megélhetéséért, a családja élelmezéséért. Megértésből hagyhatja az ember, hogy valamelyikük cipelje egy darabon a koffert a nagy hőségben. Egy dolcsi is nagy pénz nekik, sőt annál kevesebbnek is örülnek, ha tudunk adni valamennyit helyi pénzben. Dominikán a turista övezetekben az utak állapota jó, az ország egyéb részein nem feltétlenül, sok az egyszerű földút, ami az esőzések után elég vacak állapotba kerül. A helyi közlekedés legjellemzőbb eszköze a caritos publicos, a kb. 6 fő férőhelyes iránytaxik.

Jó szívvel nem tudjuk ajánlani autó vagy motorkerékpár bérlését, mert Dominika szigetén a közlekedési morál elég vad. Ha csupán a turista zónán belüli közlekedésre akarunk járművet bérelni, akkor nincs ilyesmivel gond. Baleset esetén előfordul, hogy a vétlen sofőrnek is hosszasan kell időznie a rendőrőrsön, akár még az ott éjszakázást is erőltethetik, ami kényelmetlenebb alvást jelent, mint a hotelszobában. Az éjszakai autózásról, motorozásról kereken lebeszélünk minden turistát, mert az útviszonyok sok helyen rosszak, sok a kátyú. A bérelt motorkerékpárt, ha ellopják (és ez bizony előfordul), akkor nem biztos, hogy nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni. Ha nem fizetünk, a rendőrség cellába invitál minket, szorgosan vállalva az odaszállítást is. Autóbérlés esetén, ha kisgyerekkel utazunk, ragaszkodjunk ahhoz, hogy adjanak gyerekülést (ha fizetni kell érte extra, hát fizessünk).


Étkezés

A dominikai gasztronómia mezőgazdaságának és halakban gazdag vizeinek köszönheti választékos ételeit, melyre hatással volt az indiai, európai és afrikai konyhaművészet is. Tipikus ételei a kókuszos-diós hal, és a "La Bandera" is - sok család napi étele -, ami halból, babból és rizsből áll. A "Chicharon de Cerdo" ecettel pácolt szalonna. A "Chen Chen" fűszeres marinádban megfőzött apró kukoricadarabokból áll, melyet kecskehúshoz tálalnak. A "Chaca" egy édesség, melyet kukoricából, tejből, cukorból, fahéjból és kókuszdióból készítenek. A legtöbb étel alapja a főzőbanán, melyet pürének és pasztának állítanak elő, úgy hogy banánlevélbe göngyölve sós vízben megfőzik. Inni főleg gyümölcsleveket isznak, mint például a Papaya, narancslé, ananász, kókusztej. Nagyon ízletes a sörük és a rum, mely a tipikus dominikai koktélok alapja, mint a "Pina Colada" vagy a "Cuba Libre".


Az átlagos turista csaknem kizárólag a szállodája all inclusive ellátásának keretében étkezik, és csupán a kirándulások alkalmával van módja találkozni a helyi éttermekkel, kifőzdékkel. A szervezett kirándulásokon e tekintetben sincs jellemzően lehetőség önálló választása. Ha mégis, akkor e vonatkozásban néhány alapinformáció:

Mindenhol, a legkisebb településeken is szinte minden sarkon van valami étkezde. Még az autópálya mentáén is vannak kicsi, egyszerű kifőzdék. A turista képes azt hinni, hogy ebben az országban senki sem főz otthon, és mindenki házon kívül étkezik, vagy onnan visz haza elemózsiát. Sok van az egyszerű és olcsó kis vendéglőkből, amelyeknek comedor a neve. 40 peso (tehát kb. egy USA dollár) körüli összegért jól lehet lakni.

Aki autót bérelve megy országnézésre, annak érdemes legalább egyszer kipróbálni az utak mentén álló parada nevű, kicsi, nagyon egyszerű és helyhű étkezők egyikét. Akár 3 USD összegért fejenként meg lehet ebédelni. A paradák gyakran egyben szuvenír- és vegyesboltok is. Az igazsághoz tartozik, hogy a magyar utazók többsége nem szokott lelkesedni a helyi konyháért, mert az túl egyszerű, nincs benne semmi különleges.

A szállodán kívüli programok során érdemes kipróbálni a nagyon finom, friss gyümölcseiket, pl. sárgadinnyét, ananászt, narancsot (ami náluk nem naranja, hanem chinas), papaját (lechosa), banánt. Mint Kubában itt lehet inni kókusztejet frissen lékelt kókuszdióból, 10-15 pesoért kapható. Árulnak hámozott narancsot és isteniek a frissen facsart narancsok (a fővárosban sok helyen található). Érdemes kipróbálni a banános, sárgarépás sütijeiket és a kókuszdiós szeleteket. Érdekes helyi édesség a cocoyuca nevű kókuszos és a quesillo de leche y pina nevű, ananászdarabos puding. A hőségben kelendők a fagyik, a világmárkákon (pl. Hagen Dazs) kívül van jó, nagyon elterjedt helyi márka is, a Helados Bon.

A szigeten nagyon jók a rumok, és a rumokkal kombinált koktélok. Óvatosan fogyasszuk a koktélokat, mert becsapósak lehetnek. Könnyűnek képzeljük, aztán túl hirtelen összeakadnak a szemeink. Sajnos egyes szállodákban elég silány koktélokat is rásóznak az all inclusive vendégekre.

Vásárlás

Sok turista a kinti fogyasztáson túlmenően szívesen vásárol és visz haza dominikai rumot, ami világhíres. Sehol nem lehet olyan olcsón venni aranysárga Barceló vagy Brugal rumot, mint a "szülőhazájában". Italokat a szállodai boltok készleteihez képest 50 százalékkal olcsóbban tudunk megvenni a kinti szupermarketekben! A hozzáértők nagy becsben tartják és vásárolják a kézzel sodort szivarokat, amelyek közül a leghíresebb a Davidoff. A legolcsóbban a gyárlátogatások alkalmával lehet venni szivarokat, a fővárosban vagy Santiago-ban, esetleg a turista övezetek bevásárlóközpontjaiban.

Az ajándékboltokban jellemzően a kínálatban szerepel a borostyán és a larimar ásvány (kékes-fehéres delfinkő). A borostyán nem igazán olcsóbb, mint Európában, de hát ott több idő van az ajándékvásárlásra. Tanácsos tájékozódni azért arról, hogy ékszerek és nemeskövek esetén mik éppen náluk a kiviteli szabályok. Larimart érdemes a bevásárlóközpontok valamelyikében venni, olcsóbb, megbízhatóbb.

Fontos, hasznos tudni! Nem érdemes kagylókat és egyéb tengeri eredetű dolgot venni, begyűjteni, mert tilos a kivitele! A repülőtéren lehet látni egy medencét, amiben az elkobzott ilyen kagylók, miegymások díszelegnek. Vásárlás szempontjából népszerűek a turisták körében a helyi naiv festők festményei is.

Nagyon reklámozzák a kereskedők a mamajuana nevű helyi univerzális természetgyógyászati terméket, amely a dominikaiak szerint szexuális vágyfokozó hatással is bír. A varázsitalos keverékben vannak fűszerek, levelek, egzotikus fákról való ágak, méz, citromlé, rum és vörösbor. A sziget piacain jó móka a vásárlás, főleg, mert a kereskedőkkel vidáman lehet alkudozni. Santo Domingo-ban nem szabad kihagyni az igaz karibi feeling-es Mercado Modelo híres piac meglátogatását.


Közbiztonság


A világhálón a Dominikai Köztársaság közbiztonságáról olvasni elég sok sommás negatív véleményt. Az úti kritikus nem szeret sem hiszterizálni, sem bagatellizálni: a karibi országban bizonyosan nem olyan rossz a közbiztonság, hogy bárkitől értelmes dolog lenne emiatt lemondani erről a desztinációról. A turisták óriási többsége kinti nyaralási idejének döntő hányadában a szállodában, annak közvetlen környezetében, avagy az idegenforgalmi övezetekben tölti, ahol egyáltalán nincs komoly fenyegetettség, legfeljebb a sötétben egyedül sétálgatás érződhet kissé kellemetlennek. A Bavaro térségben például nyugodtan lehet sétálgatni a hotelen kívül, nincsenek veszélyes alakok, legfeljebb egy-két ember, aki valamilyen árut, vagy szolgáltatást megpróbál rásózni a hotelvendégre.

A kirándulások, városlátogatások alkalmával szükség van elővigyázatosságra. Sokkal biztonságosabb szervezett programokban, kirándulásokon részt venni, mint saját szervezésben menni ide-oda. Ha valaki az alábbi intelmeket elolvassa és azokhoz igazodik, akkor csekély a valószínűsége, hogy közbiztonsági okból érezze rosszul magát kint.

Alapvető szabályokat kell betartani:

 -   Kerülni kell éjszaka a sötét, megvilágítatlan mellékutcákat. Nagyon zsúfolt, forgalmas helyeken, pl. piacokon, helyi buszokon, szórakozóhelyeken vigyázzunk zsebeinkre, táskáinkra. Kerülni érdemes az illegális kereskedőkkel, idegenvezetőkkel való üzletelést. Ne bonyolódjunk vitába, veszekedésbe helyiekkel. Sok dominikai hord valamilyen fegyvert magával.
 -  A rendőrség rettenetesen korrupt és aktívan részt vesz a turisták megkopasztásának erőfeszítéseiben. Jobb elkerülni a rendőröket, egyesek szerint rosszabbak, mint a civil tolvajok.
 - Egyes turisták a visszajelzéseikben azt állítják, hogy a Hispaniola szigeten a Dominikai Köztársasággal osztozó Haiti-ből való (fekete bőrükről felismerhető) egyénektől kell tartani, mert köztük sok a csibész. A helyieket sem kell félteni, ravaszul mindenfélét kitalálnak, hogy becsapják, lenyúlják a tájékozatlan, naiv turistákat. Résen kell lenni bizony! Gyanakodni kell a nyájas, mosolygós, barátkozós közeledőkre, mert sokszor nem barátkozni akarnak, hanem pénzhez jutni valami fortéllyal.
 -   Az útlevélre nagyon vigyázzunk. Nem tanácsos drága cuccokban, ékszerekben pompázni a hotel zónán kívül. Alapszabály: a szállodai széfbe rakni minden értékes dolgot.
 -   A lányok, szingli hölgyek legyenek óvatosak a helyi szívtiprókkal, beleértve a szállodai animátorokat. Az esetek többségében csak szíveket törnek össze, de azért nem árt résen lenni, hogy valami átvágás áldozatává ne váljon az ember.
 -   A hotelzónán kívüli szórakozóhelyeken a lányok, hölgyek semmiképpen sem fogadjanak el italt idegenektől, mert előfordult sokszor, hogy valamit a gazemberek belekevernek az italba, hogy az áldozat elveszítse az önkontrollját.

Magyar külképviselet

Nincs magyar külképviselet a Dominikai Köztársaságban. Az országért hazánk havannai nagykövetsége a felelős.


Ünnepnapok

    január 1. - újév
    január 21. - vallási ünnep
    január 26. - ünnepnap (egy néhai elnök születésnapja)
    február 27. - nemzeti ünnep
    május 1. - a munka ünnepe
    augusztus 16. - ünnepnap
    szeptember 24-25. - karácsony
    nagypéntek és pünkösd változó dátumokon


 Főbb látnivalók:

 Playa Dorada:     A zöldellő hegyekkel övezett "Bernstein-parton" fekszik Puerto Plata kikötője, ahol eredeti, még a spanyol kolónia idejéből származó házakat találunk, egyedi fafaragásokkal. A hosszú, finom homokos Playa Dorada strandja egyike az északi part legszebb strandjainak. Az elmúlt években ennek megfelelően sok szállodát és nyaralócentrumot építettek itt, még golfpályát is találunk. A modern bevásárló- és szabadidőközpontban mindenki kedve szerint vásárolhat és szórakozhat, kipróbálhatja számos étterem és bár ajánlatait. Az új turistanegyed, a Costa Dorada, kb. 3 perc autóval a Playa Doradától. Busztranszfer Puerto Platából kb. 30 perc.

Sosua:     Csak 25 km-re fekszik Puerto Platá-tól, jellegzetes karibi hangulatú üdülőhely. A sziklákkal övezett finom homokos öblök kiváló feltételeket teremtenek a vizisportok kedvelőinek. A központban számos étterem, bár, kávézó és disco gondoskodik a karibi, karneváli hangulatról. Megfelelő üdülőhely azok számára, akik változatosan szeretnék eltölteni nyaralásukat a pálmákkal övezett tenger napos partján. Busztranszfer Puerto Platából kb. 20 perc.

Punta Cana:     Kétségkívül a Karib-tenger legszebb strandszakaszai közé tartozik. A kb. 40 km hosszú, finom, szinte vakítóan fehér homokos part látványától eláll az ember lélegzete. Az idilli természetben, a végtelen pálmafákkal és trópusi növényekkel övezett keleti parton biztosan kellemesen fognak nyaralni és kikapcsolódni. A tengerparti nyugalmat elhagyva a szállodakomplexumokban számtalan sport- és szórakozási lehetőség közül választhatnak. Egy kirándulás során pedig ellátogathatnak a bájos "Altos de Chavon" művészfaluba. Busztranszfer Punta Canából kb. 1 óra.