Egyiptom hasznos

Egyiptom (arabul مصر, IPA: [misˤɾ], a helyi dialektus alapján [ˈmɑsˤɾ]), teljes nevén Egyiptomi Arab Köztársaság, Észak-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában, a Sínai-félszigeten fekvő ország. Az egyetlen olyan afrikai ország, amely szárazföldi átjáróval rendelkezik Ázsiába. Egyiptom tehát transzkontinentális ország, és jelentős hatalom Afrikában és a Közel-Keleten. Egyiptom az egyik legnépesebb ország Afrikában és a Közel-Keleten. A becsült népesség 80 millió fő, és ennek többsége a Nílus folyó partján, és a Nílus-deltában élnek, ami egy 40 000 négyzetkilométernyi terület, ahol az ország egyetlen szántóterülete található. Az ország többi részét a gyéren lakott Szahara sivatag borítja. Egyiptom lakóinak mintegy fele a városokban, mint például a főváros Kairóban, vagy a nagyobb városokban, mint Alexandriában stb. él. Egyiptomban a leghíresebbek ókori monumentális épületei, amik az ország jelképéivé váltak, például a Gízai piramisok és a Szfinx, az ókori egyiptomi civilizáció emlékei. Híresek még az olyan romvárosok, mint Memphisz,Théba, Karnak, Luxor, vagy a Királyok völgye. A turizmus a gazdaság 12%-át teszi ki.

 
Egyiptom páratlanul varázslatos, titokzatos és kellemes ország. A vörös-tengeri riviéra első osztályú pihenőhelyei garantált kikapcsolódásr nyújtanak!

Nyúljon el a napsütésben a Vörös-tenger partján, élvezze a tengerparti és családi programok legjobbjait. Ha ide látogat, delfinek és dugongok, lenyűgöző tengeri állatok és növények között úszkálhat majd.


A beutazáshoz használt útlevélnek legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a hazautazástól számítva.

Az Egyiptomba való beutazáshoz vízum szükséges, amit ki tud váltani a követségen, vagy a megérkezéskor a repülőtéren.

Magánútlevéllel, turista céllal beutazó állampolgáraink legfeljebb egyhónapos tartózkodásra jogosító vízumot vehetnek fel Egyiptom nemzetközi repülőterein 25 USD ellenében. Ezt meghaladó tervezett tartózkodás esetén a helyi Belügyminisztérium Tahrír téren található ügyintézési központjában, a „Mugammában” az úgynevezett „Gawázát” osztályon kell kérvényezni a vízum meghosszabbítását. Túltartózkodás esetén az egyiptomi hatóságok bírságot szabnak ki, melyet kilépéskor kell megfizetni.

Nem turisztkai célú beutazáshoz vízum igényelhető előzetesen Egyiptom budapesti Nagykövetségén, legalább 15 nappal a tervezett utazás előtt.

Kérjük, legyenek figyelemmel arra, hogy az érkezéskor történő turistacélú vízumszerzés ugyan az esetek nagy többségében lehetséges, de ezen lehetőség biztosítása kizárólag az egyiptomi félen múlik. Tekintettel erre, az egyéni utazóknak javasoljuk az egyiptomi Nagykövetség Konzuli Osztályán történő előzetes érdeklődést, a szervezett utazások résztvevőinek pedig legalább az utazásszervezővel való előzetes konzultációt, az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett.     

A beutazáshoz szükséges dokumentumok tekintetében kérjük, keresse az Egyiptom budapesti Nagykövetségét telefonon a +36-1-2252150 telefonszámon, vagy emailben, az egyptembassybudapest@yahoo.com címen.

Nem magyar állampolgárok vízumkötelezettségével kapcsolatban javasoljuk, hogy forduljon a területileg vagy állampolgárságuk szerint illetékes konzulátushoz, nagykövetséghez vagy külképviselethez.

A be- és kiutazási szabályok be nem tartása, az országok vízumpolitikája miatt elutasított, vagy elhúzott vízumkiadás miatti problémák és az abból eredő költségek és következmények az utast terhelik.

Sharm El-Sheikh
Az utazási irodák által szervezett utak Sharm el-Sheik és Dahab városokba biztonságosnak tekinthetők, de az esetleges fakultatív programok, pl. sivatagi kirándulások során kellő elővigyázatosság javasolt.
Fontos megjegyezni, hogy a térségben uralkodó bizonytalan állapotok miatt egyéni utazók nehézségekbe ütközhetnek, amennyiben a Sínai-félszigeten lépnek be Egyiptom területére, és onnan kívánnak továbbutazni az ország belsejébe.
A Sínai-félsziget üdülővárosaiba érkezők ugyanis csak a félszigeten érvényes Sínai vízummal léphetnek be, s amennyiben tovább kívánnak utazni, meg kell vásárolniuk az Egyiptom teljes területére érvényes vízumot.
Ugyanakkor mindazok, akik el kívánják hagyni az üdülőterületeket, fel kell keresniük egy utazási irodát, amely garanciát vállal az utazókért. Ezen garancialevél nélkül a határőrség nem engedi tovább az utazót. Csoportok esetében ez nem probléma, de egyéni utazóknak - az utóbbi időszak eseményei miatt - a legnagyobb utazási irodák még pénzért sem hajlandóak kiállítani garancialevelet, így a továbbutazni szándékozók könnyen a Sínai-félsziget üdülőhelyén ragadhatnak.

Kiskorúak beutazása:
Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt, de nem szülői kísérettel utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot mindenféleképp szükséges arab, ha az különösen nagy nehézségbe ütközik angol nyelvre lefordítani, vagy eleve ezen a nyelveken elkészíteni. Amennyiben olyan kiskorú gyermek kívánja elhagyni az országot (akár egyedül, akár édesanyjával), akinek az édesapja az adott ország állampolgára, a hatóságok a kiléptetéskor az édesapa írásos hozzájáruló nyilatkozatát kérhetik. Ezért javasoljuk, hogy az országhatáron történő kilépéskor ezt a dokumentumot tartsák maguknál. irodák még pénzért sem hajlandóak kiállítani garancialevelet, így a továbbutazni szándékozók könnyen a Sínai-félsziget üdülőhelyén ragadhatnak.Egyiptomba tilos a behozatala az élelmiszernek, az alkoholnak, a pornográfiának, a fegyvereknek és minden nemű drognak. Fontos megemlíteni, hogy szigorúan tilos a műemlékek vagy a nem megmunkált arany kivitele. Drogok tartása vagy árusítása több tíz évre kiszabható szabadságvesztéssel járhat. A tiltott drogok tartásáért akár halálbüntetés is kiszabható. Számos gyógyszert és serkentőszert szigorú ellenőrzésnek vetnek alá, főként ha Egyiptomból való kivitelükről van szó. Az Egyiptomba érkező turistának joga van adómentes boltokban (Duty free shop) vásárolnia bizonyos meghatározott maximális pénzösszegért (az aktuális max. összeget ajánlott megkérdezni a vámszolgálat alkalmazottját az iderepülést követően) a repülőtereken és kiválasztott helyeken az egész évben Kairóban és Alexandriában az ideérkezéstől számított 24 óráig. Kötelező pénz árfolyamot biztosító intézet nem létezik Egyiptomban. A feketepiacon való pénzváltást a rendőrség bünteti, valamint saját biztonságuk érdekében sem ajánlott.

Pénzt ajánlott váltani az erre kijelölt pénzintézetekben (bankok, nemzetközi szállodák pénzváltói, magánpénzváltók).Hurghada
Hosszan elnyúló, finom homokos strandok, korallzátonyokkal teli kristálytiszta tenger és betekintés az autentikus egyiptomi életbe: Hurghada évtizedek óta az egyik legkedveltebb nyaralóhely a Vörös-tengernél. A közeli Giftún-sziget még több élményt kínál, a teljes élvezethez snorkel és búvármaszk kötelező!

El Gouna
Romatikus lagúnák, keleties hangulat. Hurghadától mindössze 30 kilométerre északra egy különleges kis paradicsom El Gouna. A mesterséges szigetcsoporton, Egyiptom Velencéjében a szállodák varázslatos, orientális stílusú falut mintáznak, és egy 18 lyukú golfpálya is az aktív kikapcsolódásra vágyók rendelkezésére áll. A kiváló éttermek és hangulatos kerthelyiségek mellett bazárok, szórakozóhelyek és a Vörös-tenger élővilágát bemutató akvárium is fokozzák az élményt.

Makadi
Hurghada magasabb színvonalú alternatívája Makadi. Az öböl mindössze 35 kilométerre délre fekszik Hurghadától, mégis szinte egy más világ, a bámulatos korallszirtekhez sem kell a strandoktól nagyon eltávolodni. Különlegességei a csodás tengerparti sétány, a meglepően zöld környezet, a klasszikus egyiptomi palotákat idéző épületek, és az apály-dagály látványos váltakozása.

Safaga-övezet
A Hurghadától 60 kilométerre délre fekvő kikötővárost és térségét Egyiptom legnyugodtabb nyaralóhelyei között tartják számon. A kristálytiszta víz és a part közelében lévő Tobia Island korallszirtjei szinte mindenkit snorkelezésre vagy búvárkodásra csábítanak. Idilli, csendes pihenésre vágyóknak kifejezetten ajánlott ez az egyre fejlődő, de a tömegek által még alig felfedezett, nyugalmas üdülőhely.

Marsa Alam
A Hurghadától mintegy 300 kilométere délre lévő Marsa Alam igazi búvárparadicsom, de a nyugodtabb pihenésre vágyóknak is tökéletes választás a Vörös-tenger partján. A lenyűgöző korallzátonyok, a vízi vidámpark, a sivatagi csillagles és a Wadi Gemal különleges természeti csodái az egész családnak élvezetes kikapcsolódást nyújtanak.

 Melyik időzónában található Egyiptom?
Közép-európai időzóna + 1 óra. Nincs nyári/téli időszámítás 2011 óta.

Milyen az időjárás Egyiptomban?
Egyiptom sivatagi éghajlatára általában meleg és száraz időjárás jellemző. A nyári hónapokban (áprilistól októberig) az átlaghőmérséklet 27°C és 32°C között mozog, de a belső, sivatagi teületeken ennél magasabb is lehet. A Vörös-tenger mentén nyáron a hőmérséklet 27°C és 43°C között van, általában északi szél fúj és az áramlatok déli irányban mozognak. Északon a Földközi-tenger felőli szelek enyhíthetik a meleget. A tél enyhe, 13°C – 21°C átlaghőmérséklettel. A legtöbb csapadék a téli hónapokban esik; Kairótól délre 2 -5 mm, míg északon ez elérheti a 410 mm-t. Október végén és november elején erős déli szelek fújnak és az áramlatok észak felé mozognak. (A víz hőmérséklete Sharm el Sheikh és Hurghada környékén 1 – 2°C-kal alacsonyabb lehet.)

Milyen ruházat ajánlott Egyiptomban?
A meleg időjárásnak köszönhetően a nyári hónapokban a leggyakoribb viselet a könnyű pamut ruházat, szoknya, rövidnadrág, rövid ujjú póló és ing és papucs vagy szandál. Kalap, napszemüveg és napozókrém (minimum 30 faktoros) szintén fontos. A déli órákban ajánlott árnyékos helyen tartózkodni. Télen napközben hosszúnadrág és könnyű pulóver a kényelmes viselet, de este egy dzseki vagy melegebb kabátka jól jöhet. Az üdülővárosokban, mint Hurghada vagy Sharm el Sheikh, nincsenek előírások a ruházatra nézve, amíg az a jó ízlésen belül esik, a nagyobb városokban, azonban, mint Kairó, javasolt az olyan ruházat, ami legalább a térd alá ér és a vállakat elfedi. Vallási és szent helyeken pedig szigorúbb előírások lehetnek érvényben és a lányoknak, hölgyeknek a fejüket is be kell fedniük. Andromeda-n és Cassiopeia-n a lezser, kényelmes ruhák viseletét javasoljuk. Este elkelhet egy kis pulóver vagy kardigán, de nappal elég a szokásos fürdőruha, rövidnagrág és rövidujjú.

Milyen az egyiptomi konyha?
Nagyon változatos, ízletes és friss zöldségekben gazdag. A főbb ételekben marhát, birkát, csirkét, galambot és kacsát használnak és gyakori a friss tengeri hal is. A hagyományos édességek jellemzően édesek és az árusok standjai roskadoznak a szebbnél szebb gyümölcsöktől. Andromeda-n és Cassiopeia-n naponta háromszori svédasztalos étkezés van. Az étlapon levesek, friss saláták, húsételek, köretek és édességek, napközben pedig sütik és friss gyümölcs. (Vallási okokból sertésből készült ételek nem nagyon találhatók Egyiptomban.)

Milyen feszültségű az áram Egyiptomban?
Az áram 220v feszültségű az európai szabvány szerinti dugós csatlkozóval. A hajón minden kabinban és közös helyiségben található csatlakozó, valamint a fő dekken egy külön részleg van kialakítva a mobil telefonok, laptopok, kamerák ás akkuk töltésére.

Szükség van oltásra egyiptomi utazáshoz?
Egyiptomba utazóknak javasolt, de nem kötelező oltások ezen megbetegedések ellen: Hepatitis A (magas fertőzésveszély), Hepatits B (közepes fertőzésveszély), hastífusz, veszettség. Sárgaláz elleni oltás kötelező fertőzött országból való érkezés vagy átutazás esetén (pl: Szudánból átutazva Egyiptomon).

Alkudozás Egyiptomban
Egyiptomban szinte kötelező az alkudozás. Így aki vásárolni akar, mindenképpen készüljön fel pár perces, sokszor fél órás vitára, amely eredménye egy sikeres, kedvező vásárlás. Az alkudozásnak is vannak szabályai. Így az egyik legfontosabb, hogy mindig annak az összegnek a felét mondjuk elsőként, amennyiért elvinnénk az adott terméket.
A hajóinkon fix árak vannak,  az árak nem alku tárgyai.

Külképviseletek
Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége:Budapest 1125 Istenhegyi út 7/b Telefon: 225-2150 Fax: 225-8596 Magyar Köztársaság Nagykövetsége: 29. Mohamed Mazhar, Zamalek, Kairó.
Tel: 00-20-2-735-8634
 Időeltolódás: + 1 óra (Egyiptom javára) a téli időszakban.

Telefon
Telefonálni Magyarországra a következőképpen kell: 00-36-körzetszám-hívott szám. A mobiltelefonok használhatók Egyiptomban, a részletekről érdeklődjön szolgáltatójánál.

Nyitvatartás
Az üzletek általában 10-től akár éjfélig is nyitva vannak. A bankok péntek és szombat kivételével naponta 8.30 – 13.30 között, vasárnap, valamint böjti hónapban 10-től 13.30-ig tartanak nyitva.

Ünnep
Péntek és helyenként a hivatalokban a szombat a hivatalos munkaszüneti nap. Legfőbb ünnepek a Ramadan (hold)hónap végén 2-3 nap és az ezt követő 70 nap múlva az áldozat ünnepe.

Borravaló
A boldogulás alapfeltétele a Közel-Keleten.

Orvosi ellátás
A hajón lévő merülésvezetőn keresztül hívható orvos. A felmerülő költségeket azonnal kell a helyszínen fizetni. A biztosító csak a számla ellenében téríti meg a felmerülő költségeket.

Közlekedés
A taxi a legkényelmesebb közlekedési eszköz városon belül, de a taximérő ellenére a viteldíjat érdemes előre kialkudni. A városok között iránytaxik közlekednek, melyek helyieket és másokat együtt szállítanak. A távolsági és a helyi kisbuszokat is csak azoknak ajánljuk akik nem riadnak vissza az agyonzsúfolt közlekedési eszközöktől.

Fényképezés, filmezés
A katonai létesítményekről, hidakról és kikötőkről tilos felvételeket készíteni. Kérjük tartsák be az előírásokat! A nevezetességeknél általában lehet felvételeket készíteni, de néhány helyen csak bizonyos összeg megfizetése után engedélyezik.