HASZNOS INFORMÁCIÓK AZ UTAZÁSRÓL A-Z

Forum Travel Center Kft H-4024 Debrecen, Csapó u. 28 .Telefon: +36 52 311 600 MKEH engedélyszám:U-0001409

 

 

HASZNOS INFORMÁCIÓK AZ UTAZÁSRÓL A-Z Hasznos információk az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) és az Egyedi Utazási Szerződés elválaszthatatlan részét képezik!

AKCIÓK: Előfordulhat, hogy irodánk bizonyos ajánlatait akciós áron értékesít, ebben az esetben a már befizetett részvételi díj akciós árra történő utólagos módosítása nem lehetséges.

APARTMANHÁZAK: Az apartmanok helyiségei kisméretűek, egyszerűen berendezettek. A vendégeknek kell gondoskodni a konyharuháról, törölközőről, tisztítószerekről és wc papírról. Takarítás csak turnusváltáskor van, az üdülés időtartama alatt az apartmanok tisztántartásáról az utasok maguk gondoskodnak. Stúdiók esetén a hálórész a konyha-étkezővel egy légtérben található, míg apartman esetén a konyhanappalin kívül legalább egy, ajtóval elválasztott hálószoba van.

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK: Kérjük, hogy minden esetben ellenőrizze úti okmányának érvényességét valamint a célország beutazási feltételeit. Nem magyar állampolgárságú Utasainkat kérjük, hogy forduljanak azadott ország diplomáciai képviseletéhez a beutazási szabályok miatt. A beutazási szabályok be nem tartása és az abból eredő költségek minden esetben az utast terhelik, ezért irodánk semmilyen felelősséget nem vállal. BIZTOSÍTÁS: Utazási csomagajánlatainkhoz automatikusan hozzáfoglaljuk az útlemondási biztosítást, mely a teljes részvételi díj 1,4%-a. A biztosítás az utazásra való jelentkezést, illetve az előleg és az útlemondási biztosításösszegének egyidejű megfizetését követő nap 0 órakor kezdődik és az utazás megkezdéséig (magyar repülőtérről történő indulás esetén a jegykezelés befejezéséig) tart. Az útlemondási illetve baleset-, betegség-és poggyászbiztosításra vonatkozó részletes információk megtalálhatóak a weboldalunkon.

CHECK-IN/CHECK-OUT: A szobákat legkorábban az érkezés napján 14 órakor lehet elfoglalni és indulás napján legkésőbb 10 óráig kell elhagyni. Amennyiben a szálláshely foglaltsága engedi, a személyzet igyekszik a szobákat korábban az Utasok rendelkezésére bocsátani, illetve a távozás napján –szintén a foglaltság függvényében –térítés ellenében tovább is igénybe lehet venni. Ennek többletköltsége az Utasokat terheli. A legtöbb szálloda rendelkezik csomagszobával (néha térítés ellenében), az ott hagyott értékekért azonban sem a szálloda sem irodánk nem vállal felelősséget.

CSECSEMŐK (infant): Csecsemőnek számít minden, a visszautazás napján 2. életévét még be nem töltött gyermek. A csecsemők számára a légitársaság nem biztosít külön ülőhelyet és ellátást, valamint sem kézi sem pedig feladható poggyászlehetőséget. Egyes légitársaságok a csecsemők után is számítanak fel díjat. Amennyiben a helyszínen derül ki, hogy a csecsemő a légitársaság illetve a szálloda szabályai szerint már nem számít infantnak, úgy a többletköltségek az utast terhelik. A csecsemők elhelyezése a szállodákban a szülőkkel egy ágyban történik, illetve korlátozott számban (esetenként felár ellenében) rácsos ágy kérhető. Kérjük, hogy erre vonatkozó igényüket már foglaláskor jelezzék!

ELLÁTÁS: Félpanziós ellátás foglalás esetén az első étkezés az érkezés napján a vacsora, míg az utolsó étkezés kijelentkezés napján a reggeli. Az all inclusive ellátás tartalma szállodánként eltérő, a szállásleírásoknál jelezzük, hogy az adott szállás esetén mit tartalmaz. Büféétkezések jellemzője, hogy az ételekért, tányérokért valamint az evőeszközökért külön sorba kell állni. Esetenként (kiváltképp elő-és utószezonban) előfordulhat, hogy a meghirdetett büféétkezés helyett kontinentális a reggeli és menüsoros vagy menüválasztásos a vacsora, erre irodánknak befolyása nincs. Ha a repülő kései érkezése miatt nem tudnak vacsorázni, a szálláshely –lehetőség szerint –hidegcsomagot készít a szobába, vagy máshogy kompenzálja az elmaradt vacsorát.

FAKULTATÍV PROGRAMOK: A fakultatív programok szervezését és lebonyolítását minden esetben helyi partnereink szervezik, így azért felelősséget vállalni nem tudunk. A weboldalunkon feltüntetett programok leírásai és árai csak tájékoztató jellegűek, a program-és árváltozás jogát partnereink fenntartják. Egyes programok csak elegendő résztvevő jelentkezése esetén indulnak, illetve magyar nyelvű idegenvezetés csak a megnevezett programoknál van, azoknál csak és kizárólag a minimum létszám esetén. A minimum létszámokat minden esetben partnereink határozzák meg. Felhívjuk Utasaink figyelmét, hogy a fakultatív programokkal kapcsolatos panaszaikat kizárólag a helyszínen, partnerünknél tudják orvosolni.

GYERMEKEK: Gyermeknek számít minden 2. életévét betöltöttgyermek. A gyermekkedvezmény felső korhatárát a szállodák határozzák meg. A gyermekek életkorát a repülőtéren a check-in során, valamint a szállodai bejelentkezéskor is ellenőrzik; amennyiben a helyszínen derül ki, hogy a gyermek a helytelenül megadott születési dátum miatt nem jogosult valamilyen kedvezményre, úgy az ebből adódó többletköltségek az utast terhelik. Ajánlatainkban szereplő kedvezményre jogosító életkorok a visszaérkezési be nem töltött gyermekéletkorokat jelölik. Gyermekkedvezményre a két felnőttel egy szobában pótágyon elhelyezett gyermek jogosult, az ettől eltérő eseteket külön jelezzük.

HÁZIÁLLATOK: A legtöbb légitársaság és szálloda nem engedélyezi a háziállattal történő utazást, ezért kérjük, már a foglalásnál jelezzék ilyen irányú igényüket, hogy a lehetőségeket ellenőrizni tudjuk.

KÉPEK, INFORMÁCIÓK: Az oldalunkon szereplő képek illusztrációk. A fotók a legtöbb esetben hónapokkal az Önök utazása előtt készültek, ezért előfordulhat, hogy nem az aktuális állapotot tükrözik. A szállodák többsége számtalan szobatípussal rendelkezik, ezért nem garantáljuk, hogy az Önök szobája megegyezik a weboldalon található szobáéval. A leírásban jelzett távolságok becsült értékek, a szálláshely információi alapján, általában légvonalban mért adatok. Az esetleges változásokat igyekszünk az oldalunkon frissíteni.

KISKORÚAK UTAZÁSA: Bizonyos járatokon előfordulhat, hogy ha egy kiskorú olyan személlyel jelentkezik utazásra, akinek eltérő a családi neve a gyermek családi nevétől, igazolni kell, hogy a személy a kiskorú szülője vagy törvényes gyámja, vagy, hogy a gyermek a szülő tudomásával, illetve engedélyével utazik. Igazolás (pl. közjegyző előtt tett nyilatkozat, anyakönyvi kivonat, személyi igazolvány, diákigazolvány stb.) szükséges mind az eltérő családnevű szülővel való együtt utazáskor, mind pedig kíséret nélküli utaztatás esetén, melyet a gyermek szülője vagy nagykorú kísérője köteles bemutatni az utazás megkezdésekor. Kérjük, a fentiekre legyenek figyelemmel, illetve ilyen esetekben érdeklődjenek a légitársaság szabályzatáról irodánkban.

LÉGKONDICIONÁLÁS: A legtöbb szállodában a légkondicionálás központilag szabályozott és csak részlegesen, meghatározott időpontokban és ideig üzemel. Felhívjuk Utasaink figyelmét, hogy a légkondicionálás az esetek túlnyomó többségében csak zárt ablakokkal és ajtókkal működik, szobakártya használatával. Több légteres szobák /apartmanok esetén nem biztos, hogy minden légtérhez külön légkondicionáló berendezés tartozik. A legtöbb légkondicionáló berendezése zajjal jár.

MOZGÁSKORLÁTOZOTT UTASOK: Kérjük mozgáskorlátozott Utasainkat, hogy már foglalás előtt érdeklődjenek, hogy az adott szálloda rendelkezik-e speciálisan mozgáskorlátozottak számára kialakított szobákkal, illetve elhelyezkedésből adódóan alkalmas-e mozgáskorlátozott Utasok fogadására; irodánk utólag ilyen irányú reklamációkat nem fogad el. Repülős és buszos utasoknál kérjük, hogy foglalásukkal egyidejűleg ezt jelezzék irodánk felé, hogy az adott légi-és busztársaságokat erről értesíteni tudjuk. Transzferbuszaink nem alkalmasak nehezen mozgó vagy mozgásképtelen Utasok szállítására, ezekben az esetekben kérjük érdeklődjenek irodánknál a privát transzfer lehetőségeiről.

POGGYÁSZ-ÉS CSOMAGINFORMÁCIÓK: Irodánk több légitársaság járatait használja a repülős utazásokhoz, a különbözőlégitársaságok által előírt csomagokra vonatkozó szabályokat az egyedi utazási szerződés tartalmazza. Kérjük fokozottan figyeljenek oda a feladott illetve a kézipoggyászra vonatkozó maximális méret és súlykorlátozásokat. Túlsúlyos vagy túlméretes csomag felárát az utasnak a helyszínen kell megfizetni, ezzel kapcsolatos panaszt irodánk nem tud elfogadni. Amennyiben speciális csomagot szeretne feladni, kérjük, már a foglalásnál jelezze; amennyiben a légitársaság vállalja ezek szállítását, a felárat az Utasnak kell megfizetni. Ezen csomagok szállítása során keletkezett károkért irodánk nem vállal felelősséget. Amennyiben a csomag sérül, elveszik vagy késik, kérjük, hogy minden esetben vetessenek fel jegyzőkönyvet a tranzitban található „lost and found”irodában és haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal illetve a biztosítóval. A poggyászkárokért minden esetben a légitársaságot terheli a felelősség. Amennyiben a transzfer-vagy buszút alatt sérül megcsomagja, arról a buszvezetővel haladéktalanul vetessen fel jegyzőkönyvet. Az Ön kártalanítása, a sérült poggyász cseréje a buszt üzemeltető társaság felelőssége.

PÓTÁGYAK: A nemzetközi normáknak megfelelően a 3. illetve 4. fő a kétágyas szobákban pótágyon kerül elhelyezésre, amely kedvezményes áron foglalható és nem nyújtja egy normál ágy kényelmét; többnyire összecsukható ágy vagy kempingágy. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy 2 12éven aluli gyermek részére is egy pótágyat biztosít a szálloda, ezt minden esetben külön jelezzük! A pótággyal bővített szobák bizonyos esetekben túlzsúfoltak lehetnek.

REPÜLŐJÁRATOK: Az utazási szerződés megkötésekor írásban rögzítjük a várható légitársaságot, a repülőtéri illeték mértékét illetve az aktuális menetrendet. A légitársaság illetve irodánk is fenntartja magának a jogot a menetrend, az útvonal illetve az illeték megváltoztatására, esetenként a légitársaság cseréjére is sor kerülhet. Különböző okok (rossz időjárási körülmények, sztrájk) miatt késések előfordulhatnak, erre irodánknak nincs befolyása. A késés vagy menetrendváltozás miatt felmerülő esetleges többletköltségekért, a célországban elmulasztott szolgáltatásokért és egyéb károkért irodánk nem felel. Az ülőhelyek kiosztása a légitársaság hatáskörébe tartozik, így nem biztos, hogy az egyfoglaláshoz tartozó Utasok egymás mellett ülnek, illetve bizonyosesetekben előfordulhat, hogy csak felár ellenében tudjuk megoldani. Kérjük Utasainkat, hogy minden esetben legalább az indulás előtt 2 órával érkezzenek meg a repülőtérre, mert a check-in illetve a biztonsági ellenőrzés hosszabb időt vehet igénybe. Járatkésés, járattörlés illetve a beszállás megtagadásából eredő károkért a légitársaságot terheli a felelősség. Irodánk által szervezett utak első és utolsó napjai utazási napok, így azokra semmilyen más programot nemszervez az utazáson kívül, így nem tekinthető nyaralási napnak sem. A repülőjegyek módosítására illetve visszatérítésre minden esetben az adott légitársaság adott jegytípusra szóló feltételei érvényesek.

SZÁLLÁSHELYEK: Felhívjuk Utasaink figyelmét, hogy a szálláshelyek kategóriája mindig az adott célországban érvényes törvényi szabályozás szerint zajlik, mely bizonyos esetekben eltérhet az európai vagy magyar normáktól. Előfordulhat, hogy elő-vagy utószezonban a szállodák egyes szolgáltatásai nem, vagy csak részlegesen működnek, ezekre irodánknak nincs befolyása. A szállodák szolgáltatásaikat előzetes értesítés nélkül szezon közben is módosíthatják, korlátozhatják, ezekért irodánkat felelősség nem terheli. A szálláshelyek szolgáltatásainak gondatlan és nem megfelelően körültekintő használatáért, az abból adódó károkért, esetleges személyi sérülésekért irodánk nem vonható felelősségre. A szállodák többsége egész évben nyitva van, ezért a folyamatos használat miatt előfordulhat, hogy bizonyos használati tárgyak, berendezések illetve az épület egyes részei elhasználódnak és veszítenek értékükből; így elkerülhetetlen, hogy időnként karbantartási és szerelési munkákat végezzenek; illetve bizonyosesetekben a szálloda közvetlen környezetében is lehetnek építési munkálatok. A szállodák területén a szórakoztató programok, bárok hangerő-korlátozása 22.00 óra után lép életbe. A zajszennyezésre sem irodánknak sem partnerünknek nincs befolyása. Bizonyos esetekben, főleg főszezonban előfordulhat, hogy a szálláshelyek vízellátása akadozik. Mindezekre irodánknak nincs befolyása, így szíves türelmüket és megértésüket kérjük. Felhívjuk figyelmüket, hogy az eltérő klíma miatt a szálláshelyeken előfordulhatnak rovarok, ilyen esetekben kérjük, forduljanak a szálloda személyzetéhez. Célszerű a szálláshelyeken az értékeiket széfben tárolni, mert a szállodák nem vállalnak felelősséget a nem széfben tárolt értéktárgyakért. A legtöbb szállodában a széfeket térítés ellenében lehet igénybe venni. Előfordulhat, hogy egyes berendezési tárgyakért (tévé távirányítóért, légkondicionáló távirányítóért, strandtörölközőkért) letétet kérnek érkezéskor, amit az elismervény bemutatásával távozáskor visszafizetnek. A minibárból való fogyasztásért fizetni kell, kivéve, ha azt a szálloda leírásában külön feltüntetjük. A szobatípusok egyes megnevezései (pl. tengerre, medencére néző) döntően a szobák elhelyezkedésének irányultságát jelentik, ezért előfordulhat, hogy a kilátást a szálloda létesítményei, növényzete részben takarja, korlátozza. Ezért sem a szállásadó, sem irodánk nem felel. A tenger felőli szobák nem tengerre néző kategóriát jelölnek. A tengerre néző szoba elnevezésű szobatípus foglalása esetén előfordulhat, hogy nem szemből látja a tengert; a szobatípusok elnevezése és a szobák kiosztása minden esetben a szálloda hatásköre alá tartozik, irodánk erre nincs befolyással. Az egyágyas szobák minősége általában gyengébb. Azonos kategórián belül a szobák minősége, tájolása és nagysága eltérhet.

TENGERPART, MEDENCE: A strandok tisztántartása a helyiönkormányzatok feladata, így azok rendezetlenségéért irodánk nemvállalja a felelősséget. A szállodák természetesen próbálják a hozzájuk közel eső partszakaszokat takarítani. A klímaváltozások, szél és erős hullámzás hatására a strandon moszatok, algák, egyéb tengeri szennyeződések jelenhetnek meg. A homokos strandokra hullámzás hatására kavicsok, kövek kerülhetnek. Ezekre a körülményekre sem a szállásadó, sem irodánk nincs befolyással. A medencéket éjszaka azok takarítása miatt nem lehet használni. A medencéket egészségügyi okokból vegyi anyaggal kezelik, ezért csak a megadott időpontokban használhatók A belső medencék a szállodák szolgáltatásai közt szerepelnek, azonban előfordulhat, hogy a nyári szezonban nem üzemelnek. A kültéri medencék nem fűtöttek, kivéve, ha ezt külön jelöljük a szálloda leírásában. A strandon található napozóágyakért és napernyőkért az esetek túlnyomó többségében fizetni kell, ellenkező esetben oldalunkon jelezzük a szálloda leírásánál. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a napernyők és napozóágyak száma általában kevesebb, mint az ott tartózkodó vendégek száma.

TRANSZFER: A transzferek során a legtöbb esetben nem biztosítunk magyar nyelvű asszisztenciát. Kérjük, hogy ügyeljenek, hogy a csomagjuk a megfelelő buszra kerül és értékeiket minden esetben a kézipoggyászban tartsák. A transzfer egyszerre több szállodához is szállít Utasokat, így a transzfer ideje elhúzódhat. Lehetőség van felár ellenében privát transzfer igénybevételére, ennek árairól érdeklődjenek irodánkban Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a transzferbusz nem tudja teljesen megközelíteni a szállodák bejáratát és a csomagokkal sétálni kell, megértésüket köszönjük. Felhívjuk Utasaink figyelmét, hogy extra méretű illetve különleges csomagok és sporteszközök szállítására transzferbuszainkon nincs lehetőség, egyedi transzfer ajánlatainkat kérjék irodánktól.

TÚLTÖLTÉS: Különösen a főszezoni időszakban előfordulhat, hogy a szálloda túltölti magát, amelyre irodánknak nincs befolyása. Ilyen esetekben a szálloda helyszíni partnerünk segítségével a visszaigazolt szállással azonos kategóriájú másik szállodában biztosítja az elhelyezést. Megértésüket kérjük, hogy a szálláshelyek nem minden esetben tájékoztatják előre irodánkat az ilyen jellegű változásokról.
VÁRANDÓS KISMAMÁK UTAZÁSA: A terhesség28. hetét betöltött kismamák csak 6 napnál nem régebbi, angol nyelven kiállított orvosi igazolással utazhatnak. Az igazolásnak tartalmaznia kell a szülés várható időpontját valamint az orvos nyilatkozatát, hogy a kismama utazásra alkalmas állapotban van. Ennek hiánya, illetve a terhesség eltitkolása miatt felmerülő problémák az Utas felelőssége, amiért irodánk nem felel. Nincs a légitársaságokra vonatkozó általános szabályozás a terhesség esetére, ezért az egyes légitársaságok szabályzatai eltérhetnek egymástól.
UTASKÍVÁNSÁG: Amennyiben valamilyen kívánságuk lenne azutazással, szobával (egymás melletti szoba, emeleti szoba stb.) kérjük, hogy már a foglalás során jelezzék. Ezeket a kéréseket garantálni nem tudjuk, de minden esetben készséggel továbbítjuk partner