Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, mindösszesen 5 és fél óra repülővel Budapestről. 

Legnagyobb szigete Tenerife, legkisebb a Roque del Oeste, amely tulajdonképpen csak egy szikla a Graciosa sziget közelében. Legkisebb lakott szigete az Isla de los Lobos, melyen mindössze néhány család él.

Valamennyi sziget vulkánikus eredetű, mégis nagyon különböznek egymástól. 
Míg Tenerifére a magas hegyek, addig Lanzarotéra az alacsonyabb, zömökebb domborulatok jellemzőek. A Kanári-szigetek és egész Spanyolország legmagasabb pontja a Pico del Teide, az érvényben lévő mérések szerint 3.718 méter. Csúcsát télen heteken keresztül hó borítja, 

 

 

míg a sziget déli oldalán elnyúló strandokon 25-28 fokos melegben fürdőzhetnek a nyaralni vágyók. Fontos tudni, hogy a szigeten 9 mikroklíma található. Még a sziget északi részén 19 fok is lehet addig lent délen akár 28-30 fok is lehet! 

Az óceán vize a Kanári-áramlás miatt mindig kellemes, 20-24 fokos.  Óceánpartok  felét arany vagy fehér homok fedi (pl.Playa Blanca, Playa Doada a Playa del Educto na Lanzarote a Playa Baca, Playas del Cotillo vagy Costa Calma na Fuerteventua ).  A tengerpartok másik felét fekete lávahomok borítja.

A szigetcsoport legszárazabb tagja Lanzarote, legszélesebb Fuerteventura, legjobban kiépült Gran Canaria, legváltozatosabb Tenerife, legzöldebb La Palma, legelszigeteltebb El Hierro, természeti szépségeiben a leggazdagabb La Gomera.

A szigetek összlakossága mintegy másfél millió fő, melynek közel egyharmada  Gran Canarian él. Az itt élő őslakosok kedvesek, nyíltak, de azokon a szigeteken ahol fellendült a turizmus, az idegenekkel szemben néha bizalmatlanok.

Az idegenforgalom után a szigetek legfőbb bevételi forrása a kereskedelemből és a mezőgazdaságból származik. Nagy mennyiségben termesztenek exportra banánt, paradicsomot, lencsét és dohányt. Lanzarotén mindmáig fontos szerepet játszik a bíbortetű tenyésztése, a tenerifei borok pedig messze földön híresek.

Az ünnepek legtöbbjén a külföldiek is részt vehetnek, de vigyázniuk kell, hogy csak dicsérő gesztusokat tegyenek, mert ellenkező esetben elfordulnak tőlük. A helyi lakosság nagyon kritikus saját magával szemben, de a bírálatot idegentől nem fogadja el. 

Leghíresebb ünnep a "téltemető" Karnevál, mely februárban illetve márciusban egy hónapon keresztül tartja bűvöletben a helyi lakosságot ugyanúgy, mint a világ minden tájáról érkező turistákat.

Meg kell még említeni Teneriffen a Teide Nemzeti Parkot, Loro Parkot, Siam Vizicsúzda  parkot, Gran Canarian az újjáépített Palmitos Parkot,  és nem hagyható ki Puerto de Mogan kikötője sem!

Egyszóval akár gyerekekkel, akár baráti társasággal tervezzük odalátogatásunkat mindenképpen egy életre szóló élménnyel leszünk gazdagabbak. 

Fotók:magánarchivum