Kanári-szigetek hasznos


Kanári-szigetek - Alapinformációk

A Kanári-szigetek lakói hétköznapjaikat európai módon élik, bár a munkaidőt más déli népekhez hasonlóan megszakítja a délutáni pihenő, (siesta) ami 13-17 óráig tart. Erre az időre bezárnak a boltok, a hivatalok, leáll a nyüzsgő élet. A nagyobb turistaközpontokban persze nem zár be minden üzlet, sőt a hétvége sem szünnap. Az üzletek és a gyógyszertárak hivatalos nyitva tartása hétköznap 9-13 óráig, majd 17-21 óráig, szombaton 9-13 óráig, vasárnap pedig zárva tartanak.

A bankok, posták hétköznap 8:30-14 óráig tartanak nyitva, szombaton csak az erre kijelölt hivatalokban fogadják az ügyfeleket. A Kanári-szigeteken csakúgy, mint Spanyolországban a hivatalos fizetőeszköz az euro.

Mobiltelefonjaikat természetesen használhatják itt is. Nagyobb mobiltelefon szolgáltatók: Movistar, Vodafone, Orange, Yoigo

Akár saját készülékről, akár utcai fülkéből szeretnének Magyarországra telefonálni a hívószám : 00 36, körzetszám, telefonszám. Nyilvános készülékről 1 € bedobásával közel 3 percig beszélhetnek a magyarországi partnerrel. Telefonkártya 5 € és 10 € értékben kapható.

Magyarországról a Kanári-szigetekre a következőképpen lehet telefonálni :
00 34 körzetszám+telefonszám.
– Santa Cruz de Tenerife tartomány hívószáma : 922
– Las Palmas de Gran Canaria tartomány hívószáma : 928

Ha nyaralásuk alatt levelet vagy képeslapot szeretnének Európába küldeni, arra 0,25 € értékű bélyeget kell ragasztani. A postai kapcsolat a szigetek és Európa között elég lassú, a küldemény megérkezéséhez 10-14 nap szükséges.

Aki a Kanári-szigetekre érkezik fiatalodik egy órát, tehát amikor Magyarországon déli 12 óra van, a szigeteken még csak délelőtt 11.

Az itt kapható élelmiszerek közül legjobban a jamon cocido (gépsonka) és a queso castillo de barra (sárga sajt) hasonlít az otthon megszokott ízekre.
Csábítóak a gyönyörű színű szalámik is, de ezek majdnem kivétel nélkül savanykás ízűek.
A hűtőpultokban sok a sós vaj, de ha figyelmesen körülnézünk, akkor megtaláljuk a natúr változatot is. Sokféle ízesített joghurt és híg puding kapható.
A gyümölcsök és zöldségek közül érdemes megkóstolni a kiwit és az avocadot, ami La Gomeran terem, a papaya del pais-t, a nispero-t, a durazno-t, a banánt és a friss fügét, melyeknek otthona Tenerife, a félérett paradicsomot és az ízes görögdinnyét La Palma-ról, és a hatalmas fejű lanzarotei hagymát.

Nem szabad viszont inni a csapvízből, mert “kanáriai betegséget” lehet tőle kapni, ami erős fejfájással, lázzal és hasmenéssel jár. Ivóvizet 1,5 és 5 literes kiszerelésben lehet kapni az üzletekben.
Ha a magyar turistának orvosi ellátásra van szüksége, az otthon megkötött biztosításával a kórházak többsége fogadja. Mindenképpen készpénzzel kell viszont kifizetni a mentővel való szállítást (kb 60 €) és az orvos kiszállási díját (60-100 € között).


Útiokmányok

A Magyar Köztársaság állampolgárainak érvényes útlevélre van szükségük a Kanári – szigetekre való belépéshez, vízumra csak akkor van szükségük, ha több, mint három hónapon át akarnak a szigeteken tartózkodni vagy valamilyen munkatevékenységet akarnak végezni. Ha a szigetek területén vezetni óhajt, akkor ne felejtse el a nemzetközi vezetői igazolványt magával vinni.

Vámelőírások

Mégha a Kanári – szigetek Spanyolország része is és az Európai Unió tagja, akkor is be kell tartani néhány vámszabályozást. A szigetről elvihet magával egy karton cigarettát, 2 liter bort és 1 liter keményalkoholt. Eme termékek elviteléhez minimum 18 évesnek kell lennie. Korlátozás érint más termékeket is, például ajándékokat, emlékeket körülbelül csak 160 euró értékben vihet ki. A legjobb, ha az aktuális vámelőírásokról még az elutazása előtt informálódik, vagy a szállása helyén konzultál az utazási iroda helyi küldötjével.


Nyelv


A hivatalos nyelv a spanyol, valamely különbségek a kontinentális Spanyolországgal szemben léteznek, de nem erősek. Az eldugott falucskákon és a szigetek kevesett látogatott helyein kívül általában mindenhol beszélnek angolul, németül néha még franciául is. Az éttermekben nem kell félnie a kellemetlen meglepetésektől a rendelt étel miatt, az étlap mindig többnyelvű.

Pénznem

A kanári – szigeteken a hivatalos fizetőeszköz az euró, amelynek aktuális árfolyama a fortinttal szemben (május 2008) 240 Ft körül mozog.

Idő

Az időeltolódás Magyarországhoz képest mínusz 1 óra, ami azt jelenti, hogy a leszállás után az óramutatót egy órával vissza kell állítani. Náluk is be van vezetve a téli és nyári időszámítás, a váltás mindig az utolsó vasárnapon márciusban és az utolsó vasárnapon októberben történik.

Ivóvíz

Nagyon fontos betartani a vízbevitelt. A csapvíz iható, de nem nagyon ízletes, mivel sótalanított tengervízről van szó, amelyet inkább csak főzéshez ajánlunk használni. Az üzletekben a palackozott vizek nagy választékát találhatja.

Segélykérő hívás

Egységes szám az összes segélykérő hívásnak 112.

Egészségügyi ellátás

A kellő vízmennyiség bevitelen kívül, ajánlott betartani az alap higiéniai és egészségügyi szabályokat, hogy a szabadsága minden gond nélkül follyon. A napsütéa a Kanári – szigeteken nagyon erős, használjon napkrémeket, ezért ajánlott kerülni a napot 13. és 15. óra között, de ezután az idő után sem jó sokáig a napon tartózkodni. A szél, amely a levegőt a szigeteken sokszor lehűti, a káros sugarakat nem csökkenti. Alkalmas fejfedőt és napszemüveget hordani.

Az orvosi ellátás költségei elég magasak, ezért biztos, hogy megéri az utazás előtt a komplex utazási biztosítás megkötése, amely minden egyes esetet lefed. Ha a biztosítás az utazás része, akkor informálódjon róla, hogy mi minden tartozik bele.
Ha az egészségügyi problémája nem lenne olyan sürgető, akkor a gyógyszertárban, amelyek zöld kereszttel és „farmacia“ felirattal vannak jelezve, vehet gyógyszert.  Általában 9-től 13 – ig és 16-tól 20-ig tartanak nyitva.

Oltások

A Kanári – szigetekre nem kell beoltatnia magát.

Vásárlások

A turisztikai helyek környékén sok bevásárlóközpont található, ahol minden fontos élelmiszert be lehet szerezni. Ezek az üzletek általában hétfőtől szombatig tartnaka nyitva, 9 órától 21 óráig. A turisták gyakran választanak iparművészeti termékeket ajándékként, amelyeket a kisebb bódékban találnak meg a tengerpart mellett vagy a városokban. A kisebb üzletekben sokszor tartanak sziesztát 2 és 5 óra között délután. Az árakról alkudozhat. A nagyobb üzletekben nem probléma bankkártyával fizetni, a kisebbekbe és a piacra inkább vigyen magával készpénzt. Általánosságban elmondható, hogy az árak a Kanári – szigeteken valamivel magasabbak, mint nálunk. Némely termékek, amelyek közé tartozik az alkohol, cigaretta, parfümök és az elektronika, sokszor olcsóbbak. Ez annak az időszaknak a maradványa, amikor is a szigetek vámmentesek voltak.

A műemlékek és a hivatalok nyitvatartása

A legtöbb emléket és múzeumot keddtől péntekig látogathatja, 10 órától 14 óráig, majd 17 órától az esti 8 óráig. Az állami – és vallási ünnepekkor be vannak zárva, amely igaz a hivatalokra is. Ajánljuk, hogy a pontos nyitvatartási időről részletesen informálódjon előre még az objektum meglátogatása előtt.

Turisztikai információs iroda

Ezek az irodák, amelyek információkkal szolgálnak a turistáknak az adott régióról,, szállásról, éttermekről, stb. majdnem minden nagyobb turisztikai központban megtalálhatóak. Ingyenes térképpel és információs brozsúrákkal is ellátják az érdeklődőt.

Elektromos feszültség

Általában a szigeteken 220 V – os konnektorok vannak, tehát ugyanolyanok, mint nálunk, csak ritkán találkozni 125 V – ossal. Az adapterek könnyen megvásárolhatóak a helyi elektroüzletekben.