Korfu

Jöjjön először egy kis földrajz:

A Ion tenger harmadik legnagyobb szigete, mely a hozzá tartozó kapcsolódó kisszigetekkel együtt képezi Görögország északnyugati határvidékét. Hossza 67 km szélessége 3-40 km között változik területe 592 négyzetkilométer. A sziget északi, és keleti részén hegyek húzódnak, középen lankás dombok, délen síkságok találhatóak.
 

 

Igazából nem is tudtam mire is számítsak. A híradások  folyamatosan a politikáról,  a görög viszályokról, athéni tüntetésekről, az ÁFA emelésről drágaságról adtak számot. Itt jegyezném meg elsőként a szigeten és nem csak ezen hanem úgy az összes görög szigeten semmit nem érzékel a turista, odalátogató. 1994.-ben voltam legutóbb Korfu szigetén és szinte semmi nem változott. A pici falvakban ahol átvezetett akkor az utunk,  ott ültek a helyi lakosok és ez így volt most is, mosolyogva bámészkodtak és akár  még  útba is igazítanak,  csak valaki idegennel beszélhessenek ha csak annyit is, honnan jöttél- merre mész!

 

Elindultunk egy szombat reggeli napon repülővel Debrecenből, a Corfu Holiday Palace szállodába,  mely  Kanoni városába található  és  elég közel van a repülőtérhez  így a sziget fővárosához is. Megérkezés után röviddel már a hotelbe is voltunk taxi vitt fel bennünket a domboldalba ahol a szállodánk állt. A kilátás az maga volt a csoda, igen ide érdemes volt elutazni ezért a tájért és a zöld környezetért.

 

                                        

A hotelnek a strandjához pedig a lejutás szinte egyedülálló itt Korfun. Egészen egyszerűen lifttel megyünk le a partra,  a látvány  elképesztő volt. Természetes volt egy gyalogút is de soha nem is használta senki ottlétünkor. Étel, ital kínálat tökéletes volt nem volt hiányunk semmiben sem.

 

 

 

 

 

 

Korfu kellemes klímája igazi élvezetté varázsolta a kirándulásokat. A túrák ideje alatt buja erdőkön, hatalmas olívaligeteken és pompás kerteken keresztül vezetett utunk egészen a gyönyörű strandokig vagy a sziget szívében élő görögök életébe láthattunk bele. Korfu város óvárosa velencei hangulatával és számos látnivalóival vonzza ide a turistákat és Bennünket estéről-estére.

 

 

 

 

Kirándulásaink a szigeten:

 

Korfu óvárosát két erőd határolja: a Régi és az Új erőd. A Régi erődhöz közel van az angol kormányzói palota, aminek csodaszép kertje van. Innen besétáltunk a régi városrészbe a szűk utcácskákon.

Nagyon hangulatos, az ember szinte Velencében érzi magát. Mindenképpen érdemes este is bemenni a városba  ha tehetjük busszal  ( autóval nem fogunk tudni leparkolni) mert csodaszép kivilágítva és akkor kezdődik el igazán az élet  sziget fővárosában.

 

A sziget színes történelme nagymértékben meghatározta a városképet is, hiszen az óváros építészete a velencei, az angol és a francia elemeket ötvözi. Itt a Régi és az Új Erődön, valamint a híres Szent Szpiridon templomon kívül még számos látnivaló akad. Különleges építészete miatt az UNESCO 2007-ben felvette Korfu várost a Világörökségi listájára.

 

 

 

 

GASTOURI: A Sissi palota Korfu egyik legnépszerűbb látványossága, amit 1889 és 1891 között épített az olasz Carito1889–91 között épült Erszébet császárné és királyné jóvoltából. Erzsébet először 1861-ben járt Korfu szigetén Sir Henry Storks vendégeként. Már az első találkozása a sziget természeti szépségeivel és a Ion-tengerrel nagy hatással volt Sissy-re, ugyanis az ezt követő években még többször megfordult Korfun, egyre jobban megismerve Görögországot. A palota az osztrák-magyar császárné, Erzsébet nyári lakjaként szolgált, aminek minden részletét ő maga tervezte. Nagy Homérosz rajongóként Sissi az Odüsszeiában megismert istenekkel és mitológiai alakokkal népesítette be kastélyát, amit a kedvenc hőséről, Achilleuszról nevezett el.„Sissy” azonban nem sokáig élvezhette a palota kényelmét és szépségeit, ugyanis 1898-ban Genfben meggyilkolták. Ezt követően II. Vilmos német császár élt benne.  A világháború kitörésével II. Vilmos elhagyta a palotát, de az akkor semleges Korfut elfoglaló szerb és francia csapatok megszállták, majd kórházzá alakították. A világháború után iskolaként, főiskolaként és óvodaként is használták. 1962-ben végül egy német cég – melynek elnöke báró von Richthoffen volt – vette bérbe húsz évre az Ahíliót, és gyűjtötte össze a palotából eltávolított bútorok nagy részét, valamint a kertet eredeti állapotába visszaállíttatta. A felújítás után játékkaszinót rendeztek be a palotában. A bérleti idő lejártával görög állami gondozásba került, ahova ma is tartozik.

   

 Korfu fővárosától kb. 10 km-re található Gastouri faluban található Achillion Palota

 

 

 

Benitses, Messonghi / Moraitika három kis település

melyeket egy keskeny folyó választ ketté, hosszú, keskeny homokos/kavicsos stranddal és elnyúló olívaligetekkel. A nyüzsgő üdülőfalu, Moraitika számos szórakozási lehetőséget kínál az éjszakai élet kedvelőinek. A kedvesen felújított óváros központja a hegyvonulatnál fekszik. A strandon a búvárkodás mellett szinte mindenféle vízi sportot ki lehet próbálni. A Messonghi-folyó kikötőjéből különböző kirándulások indulnak Paxos szigetére, a görög szárazföldre és Korfu fővárosába is

 

Paleokastritsa:

gyönyörű szép része Korfunak, itt a legkékebb a tenger  strandjai sziklásak, kavicsosak. Természeti kincsei közül említést érdemelnek a különböző sziklaképződmények és érdekes alakzatok, valamint a kristálytiszta tengervíz. Összesen 2 félsziget és 5 kis öböl alkotja a csipkézett partszakaszt, melynek szépségét nem veszik el a szállodák és egyéb szálláshelyek, melyek a partok közelében épültek. Az öblök igazi búvárparadicsomot jelentenek, a tenger élővilága itt igen gazdag.

 

Kristálytiszta víz, ahol magas színvonalú szolgáltatással várják a nyaralókat. Napozóágyak, napernyők, vizisport eszközök bérelhetőek, köztük akár kisebb hajók, motorcsónakok is ami azért fontos, mert tizenöt , lélegzetelállítóan gyönyörű strand kizárólag hajóval megközelíthető.                                    

   

A sziget egyik legnépszerűbb kolostora is itt található meg, amit bárki ingyen meglátogathat.  Sokan úgy tartják, hogy Korfu szigetének ez a legszebb része!  Ha tehetjük látogassuk meg ezt a szigetet, kiránduljunk csalódni nem fogunk benne!

 

 

 

 

2015.augusztus