Kréta

Legfrissebb utazási beszámolónk Krétáról. 

Nem az első és nem is az utolsó utazásom volt az az egy hét nem is olyan régen, amit Krétán töltöttem, melynek magyarázatát az adja, hogy a szigetet méreteiből adódóan is lehetetlen bejárni egy hét alatt.

Első egyhetes ottlétemkor a keleti felét fedeztem fel kutyafuttában a szigetnek, a pihenés lazulós változata mellett, a szállodák és apartmanok megtekintésével.

Kelet-Kréta ideális hely a fürdőzés szerelmeseinek, a családosoknak és a pihenésre vágyóknak, de aki a több ezer éves minoszi kultúra iránt érdeklődik, az is megtalálja számításait.

Legutóbb viszont a nyugati rész felé vezetett az utam és hogy őszinte legyek, mintha egy másik szigeten járnék, annyi különbséget fedeztem fel. Rethymnóban a helyi emberek napközben és sötétedés után is kint ülnek a kisszékeiken vagy a lépcsőkön, beszélgetnek, eszegetnek vagy egyszerűen csak nézelődnek. Isszák az ouzót vagy a retzinát és békésen nézik a fiatal fiúk és lányok vad motorozását, a gyerekek hancúrozását vagy a macskák hempergését. Ezekbe a nyugalmas utcákba csak ritkán vetődik turista, ezért mindenki köszön, szól egy-két jó szót, mint idehaza a falvakban.

A szigeten mindenki megtalálja számításait: hangulatos kisvároskák, nyüzsgő üdülőrészek, a híres knosszoszi palota, hihetetlen mélységek és kiváló túraútvonalak a Szamaria szurdokban, 

 

Elafonissi egyedülálló rózsaszín finom homokos tengerpartja.

Sőt! Két legyet egy csapásra! Nyaraljon Krétán és hajózzon át Görögország egyik legcsodálatosabb szigetére, az álomszép Santorinire!

Egyszóval bőven akad felfedezni való Krétán! Kalandra fel!