Málta

 

Málta, az EU legkisebb országa. Alig kétórányi repülőút megtétele után egy különleges, a megszokottól teljesen eltérő világban találjuk magunkat. A Földközi-tenger szívében, Szicíliától alig 90 km-re délre, Málta és testvérszigetei Gozo és Comino várják kiváncsi látogatóikat. A mintegy 316 km2-en elterülő aprócska országra többszörösen is igaz a mondás: kicsi a bors de erős.

A fél budapestnyi nagyobb ország alig 400.000 lakosa békés jólétben, stabil gazdasági körülmények között, meglepő biztonságban él. Többek között ennek a kiegyensúlyozott, nyugodt életformának köszönhető, hogy oly sokan keresik fel a szigeteket minden évben. Málta azonban több, mint egy békés szigetcsoport a Földközi-tenger térségében. Az évi közel 1,3 millió turistát Málta több mint 7000 éves történelme, rengeteg történelmi, építészeti és kulturális emléke, látnivalói, kulturális fesztiváljai, nyüzsgő éjszakai élete, tradicionális fesztái vonzzák. Stratégiailag fontos elhelyezkedése miatt a történelem összes nagyhatalma és hódítója átvonult a szigeteken. Minden jelentősebb civilizáció máig fellelhető emléket hagyott.

 

Máltán Dzsekit, pulóvert hasznos vinni, mert késő este azért hűvös az idő. Télen, Máltán még a kiskabát is szükséges az 6-8 fok körüli esti hőmérséklet miatt.

A távolsági buszokon erősen hűtenek, ezért a hölgyeknek hasznos erre a helyzetre valami sálat vinni. A helyi hölgyek is sálat raknak magukra buszozáskor.

Nyári utazásnál napolaj és szúnyogirtó (bár szerencsére nincs sok szúnyog) vitele javasolt. Hasznos vinni Fenistil gélt, mert előfordulnak csípős medúzák. Helyben lehet tájékozódni arról, hogy Máltán mely partszakaszain van ott létünkkor sok medúza (jellyfish).

Érdemes vinni valami műanyag fürdőszandált a parti kavicsok miatt. (A Blue Lagoon kirándulásnál is jól jöhet.) A tengerfenék kavicsossága kevésbé okoz problémát, mert a kavicsos strandokon általában létrán keresztül az ember már eleve mély vízbe ereszkedik le.

A nyári hőségben (akár 35-40 fok is lehet!) jól jön a széles karimájú kalap.
Fizetőeszköz: Euró

Bár Málta olcsóbb, mint Olaszország. Egy gombóc fagylalt 3 euró, egy 6x2 literes ásványvízcsomag 5 eurót, fél literes üveg sör 2-2.50 eurót kóstál. (Kevés a szénsavas ásványvíz, annál több az ízesített.) A pastizzi-k (töltött tésztatáskák) 2-3 euróba kerülnek.

A nyaraló övezetekben lévő szupermarketekben persze minden drágább azokhoz a boltokhoz képest, amelyek a helyiek által lakott településeken vannak. A zöldség, a gyümölcs, csaknem minden drágább Máltán, mint nálunk.

Hasznos tudni, hogy ajándékot érdemesebb piacokon venni és nem a főváros ajándékboltjaiban. A piacokon lehetséges alkudozni, bár egyáltalán nem annyira vannak a kereskedők erre ráállva, mint az araboknál. Marsaxlokk-ban pl. vasárnaponként van piac.

A nyugágy jellemzően 4 euró, a napernyő 3 euró (pl. a Golden Bay-en).

Ha az adott szolgáltatás nem tartalmaz szerviz díjat, akkor Máltán borravalót elvárnak, éttermekben 10-15 százalékot, a taxisok 10 százalékot.

Máltán a csapvíz iható, ám sokan nem ajánlják, ugyanis nem jó az íze.  Nagy baja nem lesz az embernek, ha iszik a csapvízből, fogmosásra pedig tökéletesen megfelelő. Sokan állítják, hogy a palackozott vizeket is kezelt csapvízből állítják elő. A higiéniai, tisztasági körülmények nincsenek nyugat-európai szinten, de nem vészes a helyzet.

Máltán fehér és fekete színű taxik vannak. A reptéren csak a fehéreket láthatunk, és a turistás településeken a hotelek közelében is ezek állnak

A fekete taxikat csak rendelni lehet, nem szedhetnek fel állítólag utasokat az utcán. Fix  áraik vannak meghatározott útszakaszokra. A fehér taxik vannak többségben, kötelező használniuk a mérőórát. Rögzített árakkal dolgoznak. Átvágások nem igazán fordulnak elő. A repülőtérről St. Julian 20 euró, Bugibba, Qawra, és St. Paul’s bay 25 euró, Cirkewwa 32 euró.

Bizony alaposan megfontolandó, hogy érdemes-e a magyarnak Máltán autót bérelni, hiszen jobboldalon van a kormány, ráadásul a felelőtlen vezetési stílus miatt sok a közúti baleset. Amúgy egy   A tömegközlekedés nagyon olcsó és elérhető, azonban sajnos nagyon sok idő eljutni "A"-ból "B"-be.

Sajnos már nem járnak az antik, színes, aranyos buszok, amiket a turisták annyira imádtak. Az Arriva busztársaság járművei modernek, s tény és való kényelmesebbek.

 

Tudta-e, hogy Málta, az EU legkisebb országa, alig kétórányi repülőút megtétele után egy különleges, a megszokottól teljesen eltérő világban találjuk magunkat, az ország alig 400.000 lakosa békés jólétben, stabil gazdasági körülmények között, meglepő biztonságban él?

Tudta-e, hogy i.e. 3.500-4.000 tájékán letelepedő szicíliai törzsek barlangjai és megalit építményei jelenleg is az UNESCO világörökségének részeit képezik?

Tudta- e , hogy van egy hely Máltán, ahol 1980-ban építették fel a Popeye-falut, Robin Williams címszereplésével forgatott Popeye díszleteként? A falu egy színes vidámparkkal is várja látogatóit.

 

A tervek szerint el akarták bontani a díszletet, de valami okból kifolyólag mégsem tettek így, a máltaiak és az arra járó turisták nagy örömére. Azóta is ez Málta egyik legnépszerűbb látnivalója.