New York

 

Nagy izgalommal, vártam ezt az utazást sőt talán sosem vártam még  így egyetlen utazásomat sem. Először életemben New Yorkban, Der Tour meghívására.  Szállodalátogatásra kaptunk meghívót és persze közben azért kaptunk jócskán szabadidőt is. A hosszúnak hitt  és gondolt repülőút  egyhamar eltelt Budapestről indultunk, Frankfurtban várakoztunk majd továbbrepültünk.

 

 

            I
Boeing 747-8

 

Az államokba való belépékor beleegyeztem, hogy a határátlépésnél lefényképezzenek, ujjlenyomatot és nyilvántartásba  is vegyenek, mint egy "bűnözőt".  Megadtam a személyes, és az útlevél adataimat. Hát ez egyszerűbben, és gyorsabban ment, mint gondoltam!   Engedélyezték az USA-ba való belépésemet, és ezzel megtettem a legelső lépést Amerikában!


Egy amerikai filmből ismert autóbusz várt Bennünket, bepakoltunk  és indultunk a Time Square  központjában a Westin  Hotel Time Square-be, ahol lakni fogunk 6 éjszakát.

 

 

             

 

Közben filmeket, sorozatokat  emlegettünk, hol mi játszódott ki játszott benne. Fantasztikus, elmondhatatlan élmény volt azt látni, amit eddig csak fotókon meg videón láttunk.  Tele emberekkel, óriási kivetítők, fényreklámok, autók, üzletek, élet.  A Time Square  világ egyik legforgalmasabb kereszteződésének tartják, és ez valóban így is igaz, hiszen nagy a zsúfoltság az utcákon.  A szállodát pedig luxus és letisztult vonal jellemzi, szobánk a 31. emeleten volt.


 

                     
 

Ritmus.  Az első szó, ami ottlétem első napjaiban a fejemben kavargott: a város ritmusa. Hihetetlenül gyors, hangos, nincs megállás. A gyalogosoknak szóló piros lámpa is csak jelzésértékű, a New York-iak ösztönösen szelik  át a mindig tömött utcákat, nincs idő a közlekedési lámpára hagyatkozni.  New York végképp nem a bonyolult városrendezéséről híres, hiszen az utcák mérnöki pontosságú tagolásban futnak, utcanevek helyett többnyire számozottak. Elvileg lehetetlen eltévedni. West és East, Uptown és Downtown, a nevek magukért beszélnek ezt körülbelül a második napra meg is értettük.

Amit az ember szintén hall az amerikaiakról, az a közvetlenségük, a hangos beszédük, a cseppet sem visszafogott viselkedésük. A városban járva azonban kellemesen tapasztaltam, ahogyan idegenek könnyen szóba elegyednek az emberrel.

Empire State Building-re kora délután mentünk fel, a város jelenlegi legmagasabb épülete a maga 102 emeletével.   A tetejére mentünk fel, megnézni a panorámát. Természetesen lift vitt fel minket , csupán néhány másodperc alatt, olyan gyorsan, hogy még a légnyomás változását is lehetett érezni.  Órákig néztük volna még a tájat.  Egész New York maketté változott, távolban a szabadság szoborral.
 

 

 
                                                                                

 

Ebédünket a Hotel  Ritz Carltonban szervirozták ami  oly sok film helyszíne. Majd ezt követően, szó szerint beszaladtunk a  Central Parkba csak mentünk egy kört mert sietnünk kellett. Nagyon szép, hangulatos hely. Sok futó, sportoló ember. Van aki csak üldögél, olvas, beszélget. Sosem felejtjük el.

 

 

                             

 

 

Vasárnapi programként  Bronxba mentünk egy Istentiszteletre. Igen –igen amit a filmekből ismerünk énekeltek majd később mi is csatlakoztunk énekeltünk, táncoltunk itt  egy fergeteges  2 óra  várt ránk. A dalszöveg kivetítve egy projektoron futott semmi nem volt kötelező de mindenki  ütemre  tapsolt és szívből énekelt, táncolva mulatta az időt.

 

A szállodákat gyalogolva kerestük fel úgy éreztük bejártuk Manhattan-t útközben megnéztük a Wall Streetet, az üzleti negyedet, majd sétáltunk az elképesztő Brooklyn hídon. A Manhattan belvárosában lévő St. Patrick templom  igazi színfoltja a városnak. Igazán érdekes és egyedülálló látványt nyújt a régi és az új találkozása, itt, az Ötödik sugárúton. A neogótikus stílusban épült székesegyház 1879-ben nyitotta meg kapuit.

 

 Egyik  délután  hajóútra indultunk.  Az út során megcsodálhattuk közelebbről a Liberty Island-on lévő Szabadságszobrot, valamint New York híres hídjait is. Ez a  sétahajó a szigeten nem állt meg, de így is egy csodálatos élmény volt a már szimbólumnak számító Statue of Liberty közelében lenni. A sétahajó körbevitt minket a sziget körül, így alaposan megcsodálhattuk ezt a kolosszális francia ajándékot. Az út további részében pedig a hidak alatt siklottunk át. Visszaúton ránk sötétedett, így immáron kivilágítva láthattuk a várost ami sohasem alszik.

 

 

 

 
Metróztunk, buszoztunk, hajóztunk,  taxiztunk, gyalogoltunk sokat . Szabadidőnkben bementünk a Madamme Tussauds  múzeumba, jártunk a világ leghíresebb szállodáiban mint például : InterContinental New York, The Ritz-Carlton  Central Park, The Westin Grand Central, Sofitel New York, Affinia, The Muse.

Az utolsó estét  a  Bar 54 Time Square -ben töltöttük, melyet 2013 –ban nyitottak meg.   A tetőtéri bár az épület  54. emeletén  található. Naplementekor mentük, majd egy kivételes snack  vacsora, koktélozás- na és persze a látvány - következett fantasztikus hangulatban.

 

   

 

 
Az időjárás novemberben  utazásunk alatt kegyes volt hozzánk. Bár utolsó nap  heves széllel, esővel búcsúzott tőlünk a Metropolisz így a repülőgépünk is 40 perces késéssel  tudott felszállni.

 

Viszlát New York,Nekünk még  találkozunk kell valamikor!