Thaiföld hasznos

Országnév: Thaiföldi királyság

Népesség: 62 200 000 fő

Kiterjedés: 513 115 km 2

Főváros: Bangkok

Lakosság: thai, mon, khmer, laoszi, kínai, maláj, perzsa, indiai

Hivatalos nyelv: thai

Vallás: buddhista (95%), mohamedán (4%)

Időeltolódás: + 6 óra

Pénznem: Baht. 1 THB = 100 satang. A nemzetközi hitelkártyákat és utazási csekkeket a legtöbb szállodában és bankban elfogadják. USD, utazási csekk vagy bankkártya kivitele javasolt. A külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott. Maximum 50 000 THB vihető ki az országból.

Vízum: Vízum szükséges. Az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Kilépési illeték: 500 THB-t kell fizetni az ország elhagyásakor a repülőtéren.

Egészségügyi előírások: kötelező védőoltás nincs.

Időjárás

Thaiföldön 3 évszak váltja egymást: márciustól május végéig tart a nyár, júniustól szeptemberig az esős - bár rengeteg napsütést is adó- évszak, és októbertől február végéig a hűvösebb napok. A legjobb november és február között utazni Thaiföldre - ekkor kevesebb a csapadék és nincs túl nagy forróság. A déli országrészbe jobb március és május között menni, amikor a többi hely elviselhetetlenül forró, északra pedig november közepétől kora decemberig érdemes menni, esetleg februárban, amikor újra kezd felmelegedni az idő. Aki Bangkokban szeretne elidőzni, azok lehetőleg ne áprilisban és októberben utazzanak, ezek időjárásilag a legrosszabb hónapok. A fő turistaszezon a december és az augusztus, a legkevésbé zsúfoltak a nyaralóhelyek májusban, júniusban és szeptemberben.

Öltözködés

Könnyű, kényelmes pamut viselet a legajánlatosabb, a nylon ruhanemű kerülendő. A hűvösebb időszakban és a hegyekbe vagy távoli nemzeti parkokba való utazáshoz pulóver szükséges. Bizonyos éttermekben és éjszakai klubokban öltöny, nyakkendő viselete kötelező.

Étkezés

A thaiföldi konyha a világ egyik leggazdagabb és legváltozatosabb konyhája. Megtalálhatók benne a kínai és az indiai ízvilág elemei is, melyet itt tökélyre fejlesztettek. A thaiföldiek egyszerre kis adagokat fogyasztanak, de viszonylag gyakran étkeznek. Különösen kedvelik a csípős ételeket. Ha ellátogat egy helyi étterembe, minden ételt egyszerre tálalnak fel és felváltva fogyasztják őket (az édes ételeket a csípős fogásokkal együtt szervírozzák, hogy az erős falatokat enyhítsék). Természetesen megtalálhatóak a nemzetközi konyha ismert ételei is, a szállodák többségében ezek is szerepelnek az étlapon. A színvonalasabb éttermekben egyaránt kínálnak európai, levantei, ázsiai és keleti ételeket is. A városi vízhálózat csapján folyó vizet fogyasztásra nem javasoljuk. Ásványvíz minden hotelben és étteremben kapható.

Közlekedés

Balra tarts (jobb kormányos autók). Az úthálózat nagy része az elmúlt években épült ( a 36 ezer km-ből 30 ezer aszfaltozott ).  A belvizi hajóforgalom jelentős. Bangkoknak nagy tengeri kikötője és nemzetközi repülőtere van.

Nagyon sok baleset tanúsága szerint az önálló gépjárművezetés a helyi – bal oldali – közlekedésben csak rutinos vezetőknek, kellő helyismeret esetén tanácsos. A bérelt gépjárművek és motorkerékpárok egyes esetekben nincsenek biztosítva, aminek következtében a bérlő köteles kifizetni az ellopott jármű értékét, valamint a bérelt járműben, illetőleg az azzal okozott kárt. Ragaszkodjanak a biztosítási igazolás kiadásához. Foglalóként, vagy megőrzésre az útleveleket nem tanácsos átadni senkinek sem (pl. szállodában, vagy motorkerékpár bérlése esetén), mivel könnyen megeshet, hogy az átadott úti okmánnyal visszaélnek.

A vasúti központ Bangkok, innen indul sugárszerűen a 4000 km-es sínhálózat. A Thai International légitársaságnak jól kiépült belföldi légiközlekedési hálózata van, az utazók mégis jobban szeretik az ország busz- és vasúti közlekedését. A buszok gyorsak és légkondicionáltak. A vonatok kényelmesek, rendszeresen járnak, pontosak, viszonylag olcsók, de meglehetősen lassúak is. A nagyobb városokban van lehetőség autó-, jeep-, motorkerékpár- és kisbuszbérlésre.

A helyi közlekedési eszközök között megtalálható a tuk-tuk (háromkerekű motorizált riksa), a samlor (bicikli riksa) és a songthaew (kisteherautó). A taxik általában taxiórával felszereltek, a songthaew-k pedig állandó útvonalon közlekednek, de a samlor, a tuk-tuk és a Bangkokon kívülre járó taxik árában előre meg kell egyezni a vezetővel.


Elektromosság

Az elektromos rendszer 220V. Az általunk használt elektromos eszközök Thaiföldön is használhatóak, bár az aljzat eltérő alakú. Hasznos tehát, egy átalakító beszerzése utazás előtt, de helyben is kapható többféle.

Kultúra

Thaiföld helyzetéből adódóan már korán gyűjtőmedencéje lett a különböző kulturális hatásoknak, melyeknek közös vonása, hogy szellemileg a buddhizmus égisze alá tartoznak. Az építészetben elsősorban téglát és stukkódíszítést használnak, a szobrászok főként bronzzal dolgoznak. A monok 6-7.századi művészete indiai hatásokra utal, és a hatalmas szobrok csak az elmélkedő vagy a tanító Buddhát ábrázolják. A 13.században , Sukothaiban eredeti stílus alakult ki: itt jelentek meg először a hagyományos (ülő, álló, pihenő) Buddha szobrok mellett a könnyed járású Buddhák, lendületes vonalvezetésű öltözetben. Az ezt követő Ayutthaya Birodalom csak ötvözte a korábbi stílusokat, de nem teremtett önálló irányzatot. Aztán Ayutthayát 1767-ben lerombolták, csak rommezők maradtak belőle, ezután Bangkokban építették ki a királyi székhelyet. Az 1782-ben kezdődő Bangkok-korszak épületein érezhető az erős európai hatás, a festészetben viszont a kínai befolyás érvényesült. A nagy királyi palotát 1882-ben vegyes európai-thaiföldi stílusban építették. A színházművészetben a 12.század.óta két drámai forma alakult ki: az udvari és a népi. A klasszikus színház a dialógus, a zene , a tánc és a pantomim ötvözete, s gyakran használ maszkokat. Témáit az indiai mitológiából meríti. A thaiföldi árnyjátékban ember nagyságú, bőrből szabott bábokat használnak, a végtagok merevek, vagy mozgathatóak. A thaiföldi zenét egészen a 20. századig nem kottázták le. Célja: meghatározott érzelmekre hangolni a hallgatóságot. Jellemző hangszereik a Xilofon, a gong, a különleges fafúvós és húros hangszerek.

Vámszabályok

- Behozatal
Tilalom: Narkotikumok és obszcén irodalom.
Korlátozás: Lőfegyvereket csak beviteli engedéllyel, dohányárut 250g-ig, cigarettát 200 szálat, alkoholt pedig 1l-t engedélyeznek bevinni az országba hivatalosan. Állatok bevitele csak oltási bizonyítvány bemutatásával történhet.
- Kivitel
Buddha ábrázolások, illetve művészeti és antik tárgyak kivitele engedélyhez kötött, melyet a 'Department of Fine Arts' ad ki.

Ünnepek, rendezvények

- Makha Bucha: Februárban teliholdkor (a 3. Holdhónap tölte), nemzeti ünnep. Kettős megemlékezés ünnepe ez a thai buddhistáknak. Buddha első tanító beszédét az 5 tanítványához és később az 1250 szerzetesnek tartott tanító beszédét kötik ugyanehhez a naphoz, az út napjához, mert a Magha Bucha elnevezés jelentése: 'tiszteletadás az útnak'. Sokan kolostorokba mennek áldásért és madarat, vagy halat engednek szabadon, ezzel fejezve ki tiszteletüket. Este a kolostorok körül gyertyafényes körmenettel emlékeznek Buddha tanaira.
Virágok ünnepe: Február elején (február első hétvégéje). Chiang Mai ad otthont a látványos felvonulásnak, amikor is a területre jellemző virágok teljes színpompájukban virágzanak. A csodálatosan feldíszített kocsik a városban képeznek menetet és mindegyik virágköltemény elején ott ül a későbbi szépségverseny résztvevője, akik közül egyet az esemény szépségkirálynőjévé választanak.
- Songkran fesztivál: Április 13-15. között, nemzeti ünnep. Ez a hagyományos Thai Újév, mely korábban szintén a Hold-naptárhoz kötődött (az 5. Holdhónap tölte), de mára minden évben ugyanakkor kerül megrendezésre. Ez a nyár Thaiföldön és egyben a mezőgazdasági munkák vége is. Ekkor van idő egy "kis" ünneplésre. Hatalmas vízi fesztivállal jelzik - azaz mindenki mindenkit vízzel locsol-, hogy ez a pihenés és szórakozás ideje. Vigyázat, a külföldieket sem kímélik a hideg víztől. Chiang Mai-ban már a hónap elején elkezdődik a locsolkodás, de az ünnep, melyet a kolostorokban a Buddhák vízszentelésével tartanak meg, 14-én zajlik. A családokban ekkor a fiatalabbak tisztelegnek az idősebbeknek azzal, hogy vízáldást-megtisztítást adnak nekik. Ezért is van az, hogy a lakosság nagy része az otthonában tölti az év legnagyobb ünnepét. Tanácsos tehát már jó előre megvenni a jegyet a Songkran-kor esedékes utazásokra.
- Rakéta fesztivál: Május 2. hétvégéje. A fesztivál Thaiföld észak-keleti területén kerül megrendezésre, de hagyományosan a leglátványosabb Yasothon megyében. Ez az ünnep is az elkövetkező év jó rizstermésének bebiztosítását szolgálja azzal, hogy hatalmas rakétákat lőnek az égbe, hogy bőséges eső essen a friss vetésekre. De verseny is egyben, a házilag készült rakéták között és az nyer, akinek magasabbra repül a gépe.
- Visakha Bucha: Májusi teliholdkor (az 5. Holdhónap tölte), nemzeti ünnep. Ez a legfontosabb buddhista ünnep, mert három eseményt is ugyanazon a napon ünnepelnek meg: Buddha születését, megvilágosodását és Nirvánába jutását. Ennek ellenére ekkor nem rendeznek nagy fesztivált, csak a hívők töltik a napjukat a kolostorban, vagy tartanak adományozásokat.
- Gyümölcsfesztivál: Június, július havában. Chantaburi a leghíresebb erről a fesztiválról, bár országszerte több megyében, eltérő időpontokban tartanak hasonló ünnepeket. Az esős évszakban Chantaburiban, ugyanis még több ízletes gyümölcs terem, mint általában az év más időszakában. Durián, rambután, kenyérfa - és még 15-20 féle gyümölcsből válogathat az odalátogató.
- A Királynő születésnapja: Augusztus 12-e. Ez egyben az anyák napja is Thaiföldön. Országszerte gyermekünnepségeket rendeznek a kolostorokban, Bangkokban pedig feldíszítik a Ratchadamnoen főutat, mely este kivilágítva pompázatos látványt nyújt.
- Vegetáriánus fesztivál: Októberben (a kínai naptár szerinti 9. Holdhónap 1-9. telítődő napja).
Phuket kínai lakosai 9 napon át vegetáriánus módon étkeznek, ezzel fejezve ki tiszteletüket az istenek felé. A fesztivál első napja a leglátványosabb, mert ekkor a fehér ruhába öltözött hívek nagy parádét rendeznek és sokan közülük önsanyargató rituálét végeznek a felvonulás során.
- Elefánt felvonulás: November 3. hetében. Helyszíne Surin tartomány, a ország legnagyobb elefántiskolájának helye. 100 csodálatos állat ad tanúbizonyságot erejéről és eszéről a nagyszámú közönségnek. A fesztivál fénypontja az elefánt csata, mikor is rekonstruálnak egy hagyományos elefánt ütközetet.

Sportolási lehetőségek

A látogatók körében kedveltek az alábbi lehetőségek: mélytengeri halászat, golf, lovaglás, motorsportok, vitorlázás, búvárkodás, hajózás, windsurf, thai-boksz, takro (férfiak sportja, akik játék közben lábukat, térdüket, combjukat, vállukat és mellüket használják, hogy egymásnak passzoljanak egy szőtt labdát. A játék célja, hogy a labda folyamatosan a levegőben maradva a játékosok feje fölött lévő kosárba találjon), sárkányharc (női és férfi sárkányok csatája. A női megpróbálja leteríteni a sokkal nehezebb férfit, míg a férfi visszavonszolni őt a férfi fennhatósága alá).

Az ország két partszakasza és számtalan szigete igazi paradicsomot jelent a búvárkodás, a kenuzás és az evezés szerelmeseinek.
A kirándulások és túrák fő központja Chiang Mai. A kerékpárosok inkább a Mekong folyó sík területeit kedvelik.
Kevésbé izzasztó tevékenység a népszerű meditáció. Az egész országban sok templom és meditációs központ várja az erre vágyó turistákat. A tanfolyam és a szállás ezeken a helyeken ingyenes, igaz, elvárják az adományokat.
Aki az energiáját inkább kifelé szeretné adni, Bangkokban és Nakluában próbálhatja ki a thai bokszot.
Chiang Mai pedig a thai főzés és a tradicionális masszázs-tanfolyamairól vált híressé.

 

Főbb látnivalók

Pattaya:   Thaiföld legismertebb és legélénkebb nyaralóhelye a Sziámi-öböl partjai mentén helyezkedik el. Ez a turistaközpont szinte minden vendég igényeit kielégíti - a fürdőzés szerelmesei élvezhetik a gondtalan lubickolást a néhány kilométer hosszú, finom homokú partok mentén, a sport szerelmesei kedvük szerint válogathatnak a sportolási lehetőségekből. Napnyugta után kel életre a"Golden Mile" elnevezésű centrum, melynek számtalan étterme és szórakozóhelye csak reggel felé csendesedik el. A különböző megkapó kirándulási lehetőségekből minden vendég kiválaszthatja az ízlésének megfelelőt.


Phuket:   A legnagyobb thaiföldi sziget az Andamán tengerből emelkedik ki. Rendkívüli természeti színterek jellemzik - hegy-kombinációk, őserdők, kaucsukültetvények és megszámlálhatatlan tiszta vizű öböl, csodálatos növényekkel. A legfontosabb turisztikai központ Patong Beach, ahol a fantasztikus fürdőzési lehetőségek sokoldalú éjszakai élettel és vásárlási lehetőségekkel fonódnak össze. A Kata-Beach-et inkább a nyugalom és a vizi sportok kedvelőinek ajánljuk, bár a szórakozási lehetőségeket innen is könnyen elérhetők helyi taxival, elfogadható áron. Javasoljuk, hogy válasszon a fakultatív kirándulások kínálatából, akár természeti szépségek megtekintését, vagy búvárkodást, esetleg látogasson el az új szórakoztató központba, Phuket FantaSea-be.

Koh Samui:  A sziget, melyet egyaránt tagolnak hegyvidékek, ezernyi kókuszpálmával benőtt ligetek és fantasztikus azúrkék vizű tengerparti strandok, már a repülőgépről megpillantva is lenyűgözi a látogatót. A trópusi természetbe harmonikusan beilleszkedő szállodák rendkívül meghittek. A legkedveltebb központ Chaweng Beach. Finom fehér homokkal borított és kókuszpálmás ligetekkel szegélyezett végtelen hosszú, fokozatosan mélyülő tengerpartot kínál megszámlálhatatlan mennyiségű üzlettel, stílusos szórakozóhellyel, bárral és étteremmel, ahol mindenki kedvére válogathat a helyi specialitások, a nemzetközi konyha és a tenger ajándékainak gazdag kínálatából. A sziget elhagyásakor 400 THB repülőtéri illetéket kell fizetni.


Előforduló betegségek

Malária, filariasis, bélfertőzések (kolera, bakteriális-, protozoon- és féregfertőzések), leishmaniasis, veszettség, egyéb vírusfertőzések (Dengue-láz, japán B encephalitis, hepatitis A és B, AIDS), bőrbetegségek (lepra, gombás fertőzések), mérges kígyók marása.